Teroare în Herson. Forțele ucrainene ar fi început marea ofensivă cu atacuri susținute în partea de sud-est, potrivit publicației americane Washington Post.De altfel, ministrul rus al Apărării s-a grăbit să anunțe, joi, că trupele rusești au respins ofensivă ucraineană de la Zaporojie. Între timp, continuă evacuările contra-cronometru după explozia barajului de pe Nipru.
Teroare în Herson. Case sub ape și civili deveniți ținte ale rușilor.
Însă rușii au bombardat câteva puncte de evacuare, în timp ce oamenii încercau să fugă din calea apelor.Teroare în Herson. Ucraina a declanșat mult-așteptata contraofensivă, iar cele mai grele lupte se duc în sud-estul țării, notează presa de peste Ocean. Informația este confirmată, de altfel, și de ministul rus de al Apărării.Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „În direcția Zaporojie, inamicul a încercat să spargă apărarea noastră cu forțele brigăzii 47 mecanizate, ce numără până la 1.500 de oameni și 150 de vehicule blindate. După o luptă de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie și până la 350 de soldați”.Totodată, rușii au publicat și o serie de imagini filmate din dronă care ar demonstra, pretind ei, că au distrus o serie de blindate ucrainene, livrate de occidentali, între care și tancuri Leopard 2.Între timp, ucrainenii încearcă să-i scoată pe cei rămași captivi în mijlocul apelor, în regiunea Herson. Vârstnici, fragili și teribil de speriați…„E bine acum, e bine…”, așa au încercat să o liniștească salvatorii pe Evghenia, când au încredințat-o rudelor mai tinere. Bătrâna este înfricoșată, mai ales că e aproape oarbă.Printre cei salvați din localitățile inundate sunt și oameni care au fugit din teritoriile controlate de ruși. Presa ucraineană anunță că rușii i-ar fi împiedicat pe civilii de acolo să se refugieze sau să-i salveze pe alții.„Ne-au scufundat bărcile, au jefuit mai toate casele. Ne-au luat totul”
Oamenii spun că rușii bombardau când ei încercau să ajungă spre teritoriul ucrainean. Oricum, încă dinaintea distrugerii barajului de la Nova Kahovka.Femeie ucraineană: „Ne-au scufundat toate bărcile, au jefuit mai toate casele, au furat motoarele de la bărci. Ne-au luat totul”.Nici la punctele de evacuare, oamenii nu sunt in siguranță. Panica i-a cuprins pe cei aflați acolo când au început, la un moment dat, bombardamentele în apropiere.Nina Prokopchuk, locuitoare din Herson: „Sunt inundații și ei continuă să ne împuște”.Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Acesta nu este un dezastru natural, nici o manifestare a problemelor climatice. Acest dezastru se numește Putin. Ce se întâmplă de fapt? Exact ceea ce ordonă el să se întâmple. Situația este extrem de dificilă. Trupele rusești nu opresc atacurile de artilerie nici măcar în locurile pe unde oamenii sunt evacuați”.O suprafață imensă – cam 600 de kilometri pătrați din regiunea Herson, de-o parte și de alta a Niprului – , se află sub ape. Și cel puțin 14.000 de case au fost inundate. Ieri, nivelul mediu al apei era de 5.6 metri, potrivit guvernatorului regional. Aproape 70 la sută din suprafața inundată se află pe malul stang (estic) al Niprului, în teritoriul aflat sub ocupație rusă.Localnic din Herson: „Aceasta este casa mea. Magazia e acolo. Nimic n-a mai rămas”.Sute de mii de oameni au nevoie de apă potabilă. Este o urgență, spune președintele Zelenski. Armata ucraineană a folosit și drone pentru a aduce apă de băut pentru sinistrații din teritoriile ocupate.Nivelul apei s-a stabilizat în orașul Herson, inundat. Dar în multe locuri pare greu de crezut că se va mai putea locui vreodată.Vehicule amfibii sunt folosite pentru deplasare prin orașul inundat. Și numeroși voluntari se alătură soldaților și polițiștilor, pentru salvarea sinistraților.Pompier german aflat în Herson: „E o catastrofă! Nu am mai văzut asemenea distrugeri”Un pompier german este unul dintre foarte puținii străini care sprijină eforturile de salvare din regiune.Pompier german: „Este o catastrofă. Nu am mai văzut vreodată distrugeri la o asemenea scară. Avem puțin echipament și doar o barcă. Avem nevoie de mai multe bărci și veste de salvare, precum și de alte echipamente pentru salvarea în apă”.Mii de animale salvate din Herson au fost duse la Odesa, unde voluntarii încearcă să le îngrijească cât de bine pot.Voluntar: „Soldații ne-au spus: ‘Adunați-i cât mai repede, pentru că, dacă sunteți văzuți de dronă, vor trage în voi!’. Am pus toți câinii împreună. Sarcina noastră a fost să scoatem cât mai multe animale de acolo”.Pe de altă parte, distrugerea barajului de la Nova Kahovka a mai adus un pericol mortal: minele cu explozibil au fost dislocate de apele revărsate.„Înainte știam unde este pericolul, acum nu mai știm”, avertiza ingrijorat un responsabil al Crucii Roșii.