Sursă foto: stiridecluj.ro

Spitalul Regional de Urgență Cluj, o inițiativă promisă de 15 ani, este în sfârșit pe cale să devină realitate, deoarece s-au strâns fondurile necesare pentru acest proiect. Suma estimată este de aproximativ 700 de milioane de euro, care provin din surse europene și din credite.

”Trebuie 25.000 de basculante numai pentru a transporta pământul de la excavație. Va fi cea mai mare clădire din România, după Casa Poporului”, a precizat, la Cluj, Cristina Gafton, managerul proiectului.

Valoarea estimată a Spitalului Regional de Urgență Cluj este de 688 de milioane de euro, în creștere față de suma anunțată anterior de 578 de milioane de euro. Există posibilitatea ca această valoare să crească și mai mult în cazul în care autoritățile întârzie implementarea proiectului. Cu toate acestea, este un proiect necesar deoarece Spitalul Clinic Județean Cluj funcționează în prezent în 33 de clădiri separate.

Termenul de finalizare al proiectului este de 4 ani, însă încă nu s-a anunțat licitația, conform declarațiilor lui Adrian Popa, președintele Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, înființată anul trecut pentru coordonarea construcției celor trei spitale regionale din Cluj, Iași și Craiova.

Licitațiile pentru proiect vor fi inițiate în etape, în cel mai scurt timp posibil.

Un aspect pozitiv este că, înainte de construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj, se va realiza lărgirea la 6 benzi a drumului național, se vor construi pasarele și un alt drum în spatele investiției, care se va realiza în apropierea unității militare din Florești. De asemenea, metroul din Cluj va opri la acest spital, unde va fi amplasată stația „Sănătate”.

Primarul din Florești, Bogdan Pivariu, singurul prezent la prezentarea machetei viitorului spital, a felicitat investiția. Cristina Gafton a menționat la prezentare că Bogdan Pivariu este un mare susținător al proiectului, care va transforma Floreștiul într-un punct de referință major pe harta sistemului sanitar al României.

”A fost prezentată la Cluj macheta 3D a Spitalului Regional Cluj, a doua clădire ca suprafață desfășurată, după Casa Poporului, construită pe un teren de 14 hectare.

În mod excepțional, macheta viitorului Spital de Urgență a ajuns „acasă”, la Florești. Aici, cu ajutorul lui Dumnezeu, vor fi asigurate peste o sută de mii de urgențe medicale anual și vor avea locuri de muncă peste 3100 de oameni.

Spitalul va avea 8 niveluri (subsol, parter, 5 etaje, etaj parțial cu heliport), și 849 de paturi, ambulatoriu integrat de specialitate și 22 de săli de operație, cu capacitate de răspuns în caz de urgențe pandemice”, a afirmat primarul comunei Bogdan Pivariu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.