Spionaj la nivel înalt. Varșovia îl demite pe comandantul Eurocorps. Alt general a murit subit. generalul Jarosław Gromadziński era desemnat să-i succedă generalului belgian Peter Devogelaere în februarie 2023 la comanda Eurocorps.Spionaj la nivel înalt. Varșovia îl demite pe comandantul Eurocorps. Alt general a murit subit. Generalul Gromadziński a fost rechemat în Polonia înainte de a fi demis din funcție, în urma unei proceduri „neobișnuite”.Declarat operațional în 1995 după ce a fost construit de Franța și Germania, Corpul European (Eurocorps) este un cartier general care, situat la Strasbourg, poate mobiliza teoretic până la 60.000 de militari pentru a îndeplini misiuni de asistență umanitară, angajamente de „înaltă intensitate” sau operațiuni de menținere a păcii.Spionaj la nivel înalt. Varșovia îl demite pe comandantul Eurocorps
Și asta, fie sub egida Uniunii Europene, fie sub cea a NATO.În ianuarie 2022, după multe ezitări, Polonia a devenit a șasea națiune cadru a Eurocorps, alături de Franța, Germania, Luxemburg, Belgia și Spania.Ca atare, un general polonez ar fi putut urma să preia comanda. Acesta este cazul generalului Jarosław Gromadziński.Desemnat să-i succedă generalului belgian Peter Devogelaere în februarie 2023, acest ofițer a lucrat în special la crearea Diviziei mecanizate 18 (numită „Divizia de fier”), considerată a fi una dintre cele cele mai dezvoltate unități ale armatei poloneze , conform site-ului specialist polonez Defense24.Înainte de a prelua frâiele Eurocorps, el a fost responsabil cu antrenarea soldaților ucraineni ca parte a Echipei Internaționale de Asistență pentru Ucraina cu sediul în Wiesbaden, Germania, potrivit opex360.com.Generalul Gromadziński tocmai a făcut obiectul unei proceduri neobișnuite pentru un ofițer de gradul său. A fost rechemat imediat în Polonia înainte de a fi demis din funcția sa. Această decizie a fost anunțată într-un comunicat de presă al Ministerului polonez al Apărării, în urma unei investigații a SKW, serviciul său de contraspionaj, cu privire la „autorizația de securitate personală”.Un alt general, șef de stat major al EUFOR, a murit „neașteptat”
Nu s-au dat alte detalii de ce anume este acuzat generalul Gromadziński, comunicatul de presă nu a făcut decât să citeze prevederile prevăzute de „Legea privind protecția informațiilor clasificate” din 5 august 2010.Comunicatul a menționat că „va fi numit imediat un alt ofițer” pentru a asigura „continuitatea funcționării comandamentului” Eurocorps.Această decizie este surprinzătoare, având în vedere că generalul Gromadziński trebuie să fi făcut cu siguranță subiectul unei anchete prealabile înainte de a fi numit în funcțiile pe care le-a deținut în ultimii ani.Mai mult, la 26 martie, Statul Major Polonez a anunțat „moartea neașteptată” a generalului Adam Marczak, șef de stat major al Comandamentului operațional al EUFOR Althea, forța Uniunii Europene pentru Bosnia -Herţegovina, al cărei sediu este la Mons, Belgia, ceea ce stârnește suspiciuni.