”Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informaţii şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului, au transmis, vinei, specialiştii DNSC.

Aceştia prezintă un astfel de cont, creat la finalul lunii septembrie, care se foloseşte de imaginea companiei Transgaz şi promovează o reclamă falsă, ”care oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire rapidă prin investiţii care ar fi susţinute de compania în cauză şi de Guvernul României”.

”Clipul împrumută şi logo-ul B1.tv pentru un grad sporit de încredere oferit audienţei.Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluţie de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare”, au mai transmis specialiştii.

Aceştia reamintesc că au emis, în luna septembrie, o alertă cu acest mod de operare.

De asemenea, DNSC transmite o serie de recomandări.

Analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online

Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire

Raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială

Nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană

Verificaţi întotdeauna pe site-ul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere

În cazul în care aţi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit prin această metodă depuneţi o plângere la Poliţia Română, fizic sau online.

Dacă observaţi în mediul online iniţiative similare, raportaţi-le ca FRAUDĂ către reţeaua socială şi către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911)