Sebastian Burduja nu a scăpat de fenomenul care a luat amploare în ultimele luni. Ministrul Energiei, în vârstă de 38 de ani, s-a confruntat recent cu o astfel de problemă. De altfel, numeroși politicieni din România au fost ținta unor astfel de atacuri.

Sebastian Burduja, ținta unui deepfake

Politicianul s-a confruntat cu efectele acestui fenomen tot mai des întâlnit în România. Sebastian Burduja a vorbit despre atacul care l-a vizat în mod direct. De asemenea, el a explicat că a depus plângere penală, acțiunea fiind în curs de desfășurare la DIICOT.

„Un deepfake care mi-au furat vocea, imaginea și au încercat să-i înșele pe români. Un deepefake bine făcut, am rămas surprins cât de bine făcut a fost. Din ceea ce am înțeles ulterior nici nu e foarte scump să faci un deepfake astăzi. ”, a spus acesta.

Dosarul a ajuns la DIICOT

Sebastian Burduja a atras atenția asupra pericolului la care sunt expuși cei vizați de atacurile deepfake. Totodată, liderul PNL a precizat că efectele acestora sunt mai mari în contextul alegerilor.

„Un fenomen foarte periculos mai ales în contextul unor alegeri, totuși rezultatul unor alegeri depinde de credibilitatea exponenților și lucrurile astea te pot afecta ca persoană publică, dar sigur că pot afecta și românii care cad victime unor asemenea încercări. M-a fraptat că la câteva săptămâni după ce cazul a fost public, a fost pe toate televiziunile, rețeaua socială nu ștersese acel deepfake. ”, a adăugat liberatul.

Șeful PNL București a depus o plângere penală în acest sens, dosarul fiind în atenția procurorilor DIICOT.

„Am depus o plângere penală, acțiunea este în curs la DIICOT acum. Am sesizat procurorul general și am fost informat că dosarul a fost transferat la DIICOT”, a mai spus Ministrul Energiei.

Sebastian Burduja

Făptașii care au folosit datele ministrului Sebastian Burduja nu au fost prinși

Liberalul a fost ținta unui atac deepfake, prin care vocea și imaginea sa au fost folosite pe rețelele sociale. Cu toate că oamenii legii au preluat cazul, până în prezent, făptașii nu au fost prinși.

Ministrul Energiei nu a fost singurul politician vizat de aceste atacuri. Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu sau Diana Șoșoacă au fost afectați de acest fenomen. Imaginea lor a fost folosită în mai multe discursuri false despre investiții.