Liderul USR, Cătălin Drulă, spune că dezbaterile din spaţiul public generate de afirmaţiile lui Elena Lasconi cu privire la susţinerea familiei tradiţionale au mers prea departe şi „s-a intrat prea mult cu picioarele în intimitatea unei familii”. În tot acest scandal, Cătălin Drulă a avut o singură reacție, în weekend, când i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din cursa pentru alegerile europarlementare, ceea ce s-a și întâmplat, ea fiind retrasă de pe lista USR, unde era pe prima poziție.

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la USR Arad, cum răspunde criticilor pe care le-a primit inclusiv din interiorul partidului după retragerea Elenei Lasconi de pe listele pentru alegerile europarlamentare, Drulă a spus că, din punctul său de vedere, subiectul este încheiat.

„Am avut weekend-ul trecut o discuţie cu colega mea, care a făcut un gest de generozitate şi a înţeles că într-o discuţie publică care era de natură de a afecta campania partidului pentru europarlamentare a făcut acest gest de a se retrage. Dincolo de acest lucru, cred că s-a intrat prea mult cu picioarele în intimitatea unei familii şi cred că lucrurile trebuie să se oprească aici”, a spus Drulă, conform Agerpres.

Elena Lasconi, desemnată cu doar două săptămâni în urmă cap de listă USR pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, a dezvăluit într-un interviu la Prima TV că a votat „DA” la referendumul pentru familia tradiţională din 2018. „Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a spus Lasconi.

Ulterior fiica Elenei Lasconi, Oana, a reacţionat dur pe Facebook și pe Instagram la afirmațiile mamei sale, tânăra declarându-se dezgustată şi anunţând că „această discriminare jegoasă” nu are loc la ea în familie şi din acest motiv nu o mai susţine pe mama sa din niciun punct de vedere.

Președintele partidului, Cătălin Drulă, a avut o singură reacție, cerându-i Elenei Lasconi să se retragă din campanie.

„Am avut o discuție cu Elena Lasconi și i-am cerut retragerea din campania pentru europarlamentare. Am decis convocarea Biroului Național al USR în această seară pentru formalizarea acestei decizii. Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL. Elena va continua să muncească pentru câmpulungeni și va avea sprijin pentru a face performanță în administrație”, a transmis liderul USR duminică, într-o postare pe Facebook.

Drulă a mai spus că „USR are de dus o luptă grea și importantă în 2024”, iar „astăzi, mai mult decât oricând, România are nevoie de o alternativă de dreapta și de soluții liberale. În fața unei guvernări corupte și a isteriei extremiste, avem cu toții nevoie de o schimbare reală. Vom continua să muncim zi de zi pentru a construi această schimbare”.

Ulterior, USR a anunțat printr-un comunicat că Biroul Naţional al USR a luat act duminică seară de retragerea Elenei Lasconi de pe lista candidaţilor la alegerile europarlamentare.