Este scandal în Guvern legat de banii pentru pensii. Ministrul de Finanțe Marcel Boloș nu și-ar fi dat avizul pentru noua lege care crește pensiile românilor pentru că nu sunt bani, spun surse politice. El i-ar cere premierului să găsească soluții. O discuție a avut loc joi dimineață la PNL pe această temă. Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că trebuie clarificat care e suma reală, după ce aseară informații de la Ministerul Muncii arătau un impact bugetar de 55,6 miliarde de lei, mult mai mare față de calculele Ministerului de Finanțe. „Impactul e de 3% din PIB, ceea ce e enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare”, a spus Ciucă.

Ședința de Guvern pe tema legii pensiilor care trebuia să înceapă la ora 12.00 a fost amânată cu o oră.

Potrivit unor surse, Marcel Boloș a fost de acord să dea aviz pentru această lege, dar cu observații, adică indexarea să se facă în funcție de creșterea veniturilor și de colectarea veniturilor pentru fiecare an.

Discuția a avut loc la PNL în contextul în care noua lege a pensiilor trebuie să se aprobe în Guvern.

Pe această lege au fost discuții cu Banca Mondială și cu reprezentanți ai CE, pentru că e unul din jaloanele importante din PNRR.

PNL și PSD au promis o nouă lege a pensiilor care să aducă mai multă echitate în modul în care sunt împărțiți banii.

Au apărut însă deja primele nemulțumiri, de la Ministerul Finanțelor. Marcel Boloș nu ar fi de acord cu această lege pentru că ar fi un impact bugetar mult prea mare și nu ar putea fi susținut anul viitor când avem mai multe ținte de deficit bugetar, și așa greu de bifat.

Urmează să aibă loc discuții cu ministrul de finanțe, cu ministrul Muncii și cu premierul Marcel Ciolacu, în care să se pună la punct aceste detalii.

Ciucă: Am cerut să clarificăm care e suma reală

„Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul este de 55,6 miliarde lei, iar cea de la Ministerul de Finanţe este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care este suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete şi să avem sustenabilitate pentru această decizie”, a afirmat Ciucă, la sediul PNL.

El a adăugat că sunt vehiculate cifre diferite. „Asta vrem să clarificăm, dacă a înţeles toată lumea că vorbim de cifre diferite şi dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor”, a precizat Ciucă, întrebat în legătură cu faptul că suma calculată de Banca Mondială arată că cifra de 55,6 miliarde de lei este impactul după recalcularea pensiilor, însă impactul pentru 2023 este de 30 miliarde de lei.

Potrivit liderului PNL, Ministerul Finanţelor va da un aviz pe proiect după ce va fi clarificată această situaţie.

„Categoric că vom da un aviz, cu toţii dorim ca, aşa cum ne-am asumat, prin această lege să eliminăm disparităţile inechităţile şi în felul acesta să echilibrăm sistemul de pensii din ţara noastră. Sunt foarte mulţi pensionari care aşteaptă de foarte mulţi ani această decizie, ca atare vom clarifica şi legea va fi adoptată la nivelul Guvernului”, a transmis Ciucă. Întrebat dacă legea pensiilor nu va primi aviz din partea Ministerului Finanţelor până în momentul în care nu va exista o clarificare în privinţa finanţării, Nicolae Ciucă a răspuns: „Absolut”.

Legat de faptul că ministrul Muncii a promis o majorare totală a pensiilor de 40%, după recalculare şi indexare, liderul liberalilor a menţionat că nu doreşte să vină în faţa electoratului cu promisiuni nesusţinute financiar.

„Dorim ca în faţa electoratului să nu avem promisiuni nesusţinute financiar şi oamenii într-adevăr să poată să resimtă această decizie într-un buget care să aibă colectarea necesară pentru a putea să finanţeze anvelopa de la Ministerul Muncii”, a explicat Ciucă.

Întrebat dacă acum nu există bani pentru a putea garanta o majorare totală a pensiilor de 40%, Ciucă a răspuns: „Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil”. Impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Băncii Mondiale, furnizate Agerpres de surse din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

În total, în perioada septembrie-decembrie 2024, după recalcularea în baza noii legi, cheltuiala cu pensiile se va cifra la aproape 55,37 miliarde lei. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, le-a prezentat, luni, deputaţilor din comisiile pentru muncă noul proiect al legii pensiilor, precizând că, potrivit calendarului asumat, acesta ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie, iar până la 20 noiembrie de către Parlament.

Ea a făcut referire şi la impactul bugetar: „Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie”, a precizat Bucura-Oprescu.