Sursă stiridecluj.ro

Consilierii județeni ai PNL și PSD Cluj au aprobat o majorare de 11% a salariilor angajaților din Consiliul Județean Cluj și din instituțiile subordonate. Cu toate că USR Cluj s-a opus, votul a fost în favoarea majorării.

”USR Cluj s-a opus deciziei Consiliului Județean de a crește cu 11% salariile propriilor angajați și ai celor din instituțiile subordonate, în cuantum de 2 milioane de euro pe an.

Această decizie vine în contextul în care aceste salarii vor fi suportate de mediul privat prin majorarea de taxe și impozite și eliminarea impozitării favorabile pentru sectoarele IT, construcții și agricultură.

Din păcate, majoritatea PNL-PSD din Consiliul Județean a decis majorarea salariilor aparatului Consiliului Județean, cu 26 de voturi.

USR Cluj consideră că nu putem împărți oamenii în cetățeni de rangul 1 și cetățeni de rangul 2, iar creșterea unor salarii nu trebuie să se facă pe seama scăderii altora, cum se întâmplă în cazul celor din domeniile construcții, agricultură sau IT”, menționează reprezentanții Uniunii.

Îndatorarea la nivel național este îngrijorătoare, însă partidele aflate la putere par să nu manifeste preocupare, având în vedere că urmează un an electoral în anul viitor.

”Datoria țării atinge cote fără precedent, depășind 700 de miliarde de lei și crescând constant. Totodată, deficitul bugetar a ajuns la 37 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, iar până la finalul acestuia, diferența dintre încasări și cheltuieli se va ridica la peste 100 de miliarde de lei.

Situația este alarmantă, iar soluția găsită de guvernarea Ciolacu-PNL este de a impune o povară suplimentară sectorului privat prin creșterea taxelor, în loc să restructureze cheltuielile sectorului public prin eliminarea pensiilor speciale, desființarea posturilor sinecuriste și a instituțiilor căpușă gen Academia Oamenilor de Știință

În aceste condiții, USR Cluj pune la îndoială atât echitatea acestei decizii, cât și fundamentarea ei economică.

Creșterea salariilor are ca sursă banii colectați din dividende de la aeroport, o sursă fluctuantă. Ne întrebăm de unde vor fi luați banii pentru a susține această creștere salarială și în anii următori. Nu cumva din majorarea preconizată a taxelor și impozitelor?”, s-au întrebat de la USR Cluj.

USR Cluj susține că o creștere salarială în sectorul public ar trebui să fie rezultatul unor măsuri responsabile de eficientizare a aparatului bugetar și de alocare inteligentă a resurselor, fără a implica majorarea impozitelor și taxelor pe seama celor din mediul privat.

”Prin proiectul de rectificare propus, observăm că încercați să acoperiți prin măsuri populiste dezastrul guvernării PSD-PNL conduse de Ciolacu, Ciucă, Cîțu. Dar nu aceasta este calea. Nu puteți să creșteți unele salarii pe seama scăderii altor salarii, a celor din construcții, agricultură sau IT.

Datoria țării astăzi este la cea mai mare valoare de după Revoluție, peste 700 de miliarde de lei și crește în fiecare zi. Ne afundăm și mai mult în mocirla datoriilor. Soluția găsită de guvernarea PSD-PNL este aceea de a crește taxele. Vor scădea astfel salariile celor care lucrează în IT, agricultură sau construcții. PÎn același timp, dvs. ne propuneți ca bruma de bani adunată la buget din dividendele de la aeroport să o alocați creșterii de salarii.

Iar dacă anul acesta ați găsit 3.040 mii din dividende de la Aeroport pentru această creștere, la anul de unde veți lua banii? Nu putem să facem o creștere permanentă pe baza unor surse temporare.

Această creștere ar trebui să vină ca urmare a unor măsuri de creștere a eficienței aparatului bugetar. Guvernul pe care îl susțineți a angajat 25.000 de mii de oameni. În strategia de dezvoltare a județului Cluj, pe care am votat-o la punctul 2 de pe ordinea de zi, au fost detaliate să obiective strategice și la fiecare dintre acestea sunt date multe exemple de proiecte care ar putea fi implementate.

Deja diferența între salariile angajaților de stat și a celor de la privat este de aproape 40% în favoarea primilor. Această de gândire nu face altceva decât să perpetueze ciclul subdezvoltării în România.

Dacă șefii dvs. de la București sunt iresponsabili, haideți la Cluj să facem diferit și dăm un exemplu de responsabilitate”, a afirmat consilierul județean Ionuț Florea în ședința Consiliului Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.