Restul acţiunilor companiei vor rămâne în proprietate privată.

În urma preluării, compania din România se va numi Rheinmetall Automecanica şi va face parte din reţeaua globală de producţie a grupului german.

”Continuând să-şi extindă prezenţa în România ca producător lider de vehicule militare, Rheinmetall preia o participaţie majoritară la producătorul român de vehicule Automecanica Mediaş. Achiziţia extinde amprenta companiei tehnologice din Düsseldorf în Europa Centrală, deschizând uşa către noi ţări clienţi din regiune, cu potenţial substanţial de vânzări”, arată un comunicat al Rheinmetall.

Rheinmetall este deja prezentă în alte două ţări de pe flancul estic al NATO, Ungaria şi Lituania. Mai mult, în decembrie 2023, România a atribuit Rheinmetall o comandă majoră de apărare aeriană, în valoare de 328 de milioane de euro.

Prin Rheinmetall Landsysteme GmbH, grupul va deţine un pachet de 72,5% din acţiunile companiei preluate, care va opera în România sub numele Rheinmetall Automecanica SRL. Restul acţiunilor din companie vor rămâne în mâini private.

Acordul contractual necesită încă aprobarea autorităţilor guvernamentale competente înainte de a intra în vigoare, arată comunicatul.

Pe termen mediu, Rheinmetall estimează potenţialul anual de vânzări al companiei nou achiziţionate la aproximativ 300 de milioane de euro şi se aşteaptă ca valoarea comenzilor primite în anul financiar curent să fie în intervalul de trei cifre de milioane de euro.

Potrivit directorului general al Rheinmetall, Armin Papperger, ”Aducerea Automecanica Mediaş în familia Rheinmetall marchează o altă etapă importantă în strategia noastră de consolidare a prezenţei grupului în Europa Centrală, care, la rândul său, contribuie la consolidarea capacităţilor defensive ale UE şi NATO în flancul estic al Europei. Aşteptăm cu nerăbdare să sprijinim România în proiecte viitoare în domeniul vehiculelor, precum şi cu alte tehnologii Rheinmetall. Aici, includerea partenerilor locali şi întărirea economiei româneşti sunt chestiuni de interes central pentru noi. Dorim să răspundem în cel mai bun mod posibil aşteptărilor politicienilor şi militarilor României.”

Automecanica Mediaş este un producător cu o istorie îndelungată de producţie de vehicule speciale, accesorii pentru camioane şi remorci pentru piaţa civilă şi militară.

Rheinmetall cooperează cu Automecanica din 2022, când cei doi parteneri şi-au unit forţele pentru a opera o unitate de întreţinere şi reparaţii pentru vehicule militare în Satu Mare, România.

Uzina din Mediaş este gata să joace un rol cheie în menţinerea pregătirii operaţionale a vehiculelor de luptă construite în Occident pentru Ucraina, precum şi în asigurarea suportului logistic.

Prezenţa Rheinmetall în România înseamnă că forţele dislocate pe flancul estic al NATO vor putea conta pe timpi de răspuns mai scurţi şi pe lanţuri de aprovizionare mai solide.

Achiziţia constituie o nouă extindere a reţelei globale de producţie de vehicule a Rheinmetall, care include deja fabrici în Statele Unite, Canada, Australia, Regatul Unit, Austria, Ţările de Jos şi Germania.

Pe lângă extinderea semnificativă a capacităţii de producţie şi întreţinere a grupului, preluarea se adaugă portofoliului său actual de vehicule militare.

Accesoriile pentru camioane, remorcile şi alte vehicule speciale dezvoltate şi produse de Automecanica măresc şi completează gama existentă de camioane militare Rheinmetall, un domeniu în care Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) este o forţă majoră pe pieţele mondiale.

Privind în perspectivă, şasiurile sistemelor antiaeriene aparţinând armatei române urmează să fie întreţinute şi modernizate şi aici.

Automecanica este de multă vreme un partener eficient şi eficient al forţelor armate române. În noua constelaţie, Rheinmetall, mergând mai departe cu Automecanica, caută acum să fie un partener principal al forţelor armate române, precum şi al celor din ţările vecine, cu o gamă semnificativ extinsă de produse şi servicii.

Cu sediul central în Dusseldorf, Germania, Rheinmetall AG este o întreprindere de înaltă tehnologie cu aproximativ 34.000 de angajaţi în 139 de locaţii din întreaga lume. Grupul a avut vânzări în 2022 de 6,4 miliarde de euro.

Unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme şi echipamente militare din lume, Rheinmetall este, de asemenea, un motor al inovaţiei tehnologice şi industriale de perspectivă în sectorul civil.

Un angajament puternic faţă de sustenabilitate este o parte integrantă a strategiei Rheinmetall.

Automecanica Mediaş este un producător român de echipamente pentru camioane şi remorci pentru piaţa civilă şi militară.

Compania produce, de asemenea, cisterne pentru transportul de combustibil şi alimente lichide, precum şi pentru transportul de mărfuri generale.

În plus, portofoliul de produse al Automecanica include maşini de măturat străzi şi vehicule pentru construcţie.

Înfiinţată în 1941 ca Atelierele de Stat pentru Aeronautică Mediaş, compania a trecut la producţia de platforme de ridicare şi accesorii pentru vehicule în 1962.