Sursă foto: stiridecluj.ro

Patru familii se află într-o situație dificilă, deoarece Primăria Cluj-Napoca a hotărât să demoleze unul dintre blocurile construite ilegal de pe strada Miko Imre 12-14, care aparține țeparului imobiliar Traian Onuc. Aceste familii care au reușit să se mute în apartamentele nefinisate au primit notificări de evacuare, iar hotărârea de demolare a fost emisă încă din 2019, însă blocul a fost marcat recent pentru demolare.

Unul dintre locatarii afectați, Ștefan Kalai, a cumpărat un apartament în acest bloc în 2022. El susține că, în momentul achiziției, zona nu era semnalată corespunzător și că mai multe familii locuiau deja aici. Așadar, nu a realizat inițial că existau probleme cu acest imobil, pentru care a plătit 20.000 de euro. Autoritățile nu au acționat prompt pentru a demara lucrările de demolare, deși hotărârea a fost luată în 2019, și nu au afișat nicio informație vizibilă pentru a preveni alte achiziții înșelătoare din partea lui Traian Onuc.

Această situație a pus în dificultate mai multe familii care au investit în locuințe în acest bloc și care acum se confruntă cu evacuarea și pierderea investiției lor.

„Avem aici o garsonieră de 26 mp, au venit pentru evacuare că au un ordin din 2018, eu am cumpărat în 2022. În 2022 nu a fost aici nimeni să pună un afiș, un banner, cum pune acum pentru demolare. Primăria Municipiului Cluj-Napoca a pus astăzi. De vineri au început să ne evacueze, să ne abuzeze să ieșim. Au intrat în casă peste noi, le-am cerut dovada, dacă au dovadă de evacuare pe numele meu, nu există, cum spune domnul executor clar: „am decizia de demolare din 2019”. O ai, de ce nu ai pus-o în aplicare din 2019? Că ți-au făcut contestații? Bun, puteai să faci gardul, în 2019 dacă îl făceai atunci nu mai cumpăram eu în 2022, 20.000 de euro am dat.

Am șase copii, fetiță de 3 săptămâni. Nu știu ce o să fac, așteptăm să văd ce face Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Alții zic că nu e caz de urgență treaba asta cu șase copii, dar de evacuat m-o evacuat afară. M-au scos afară, toate lucrurile mi-au rămas înăuntru că nu am unde să le duc. Am cerut de joi, de când au zis, să-mi dea ceva concret, să mă duc la centre de zi, centre temporare pe o perioadă limitată. Când am cumpărat nu era nimic și locuiau încă persoane aici. Am văzut că locuiesc persoane, am fost cu notarul, m-am mutat. Totul a fost o minciună și o înșelăciune. Cel care ne-a vândut a fost arestat o perioadă de timp, dar după două luni de zile i-au dat drumul”, a afirmat Ștefan Kalai, proprietarul unui apartament din imobilul demolat de Primărie, pentru Știri de Cluj.

Traian Onuc, cunoscut anterior sub numele de Traian Floarea Ianson (și-a schimbat numele în instanță pentru a putea acționa), a înșelat un număr considerabil de persoane prin vânzarea de apartamente în blocuri construite fără autorizație. Individul le-a făcut promisiuni cetățenilor cu privire la achiziționarea apartamentelor din trei blocuri cu opt etaje fiecare. Aceste blocuri erau situate pe strada Miko Imre nr. 14 și pe strada Fabricii nr. 67. Cu toate acestea, Onuc nu și-a respectat angajamentele.

Instanțele din Cluj-Napoca au înregistrate zeci de dosare în care persoanele afectate de dezvoltatorul imobiliar își solicită banii înapoi. Traian Onuc a fost reținut pentru prima dată în 2017, dar ulterior a fost eliberat și judecat în libertate, cu condiția că nu va mai continua lucrările și nu va mai comite fapte similare. Acesta are un număr semnificativ de păgubiți, care au de recuperat de la el suma de 5 milioane de euro.

Traian Onuc a construit blocuri în zona străzii Miko Imre din cartierul Zorilor și pe strada Fabricii din Mărăști, însă acestea au rămas neterminate și nefinalizate, lăsându-i pe cumpărători în situații dificile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.