PNL și ALDE, gata de fuziune. Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a anunțat în timpul ședinței de luni a conducerii partidului faptul că în perioada imediat următoare încep negocierile pentru fuziunea cu ALDE.

În cadrul ședinței de partid PNL, din data de 4 august, s-a decis începerea procesului de negociere pentru fuziunea prin absorbție dintre Partidul Național Liberal și ALDE. Pentru ca negocierile să poată începe, Nicolae Ciucă a anunțat faptul că s-a aprobat constituirea a două comisii.

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a fost înființat pe data de 19 iunie 2015 de către Călin Popescu Tăriceanu. Partidul a fost format la rândul său prin fuzionarea a doua partide deja existente. La acel moment, partidul deținut de Tăriceanu, Partidul Liberal Reformator și Partidul Conservator deținut de Dan Voiculescu s-au unit și au devenit ALDE.

Nu este prima tentativă de fuziune a partidelor

Prima discuție legată de fuziunea partidelor ALDE și PNL a fost purtată la începutul anului 2022. Mai apoi, în luna octombrie a anului trecut, Alianța Liberalilor și Democraților și-a ales o nouă conducere. Noua conducere a ALDE este formată din trei copreședinți: Varujan Vosganian, Mohammad Murad şi Mircea Minea.

Pe data de 4 septembrie 2023 a avut loc și ședința Biroului Politic Central al ALDE. În cadrul acestei ședințe, conducerea partidului a decis continuarea procesului de fuziune dintre cele două entități politice.

Comisiile au fost desemnate

Comisiile care vor lua parte la negocierile de fuzionare prin absorbție au fost și ele desemnate. Prima comisie, cea pentru armonizarea programului politic ALDE-PNL și pentru reprezentarea politică a membrilor ALDE este alcătuită din Varujan Vosganian, copreședinte al ALDE. Dar și Ionel cel Mare, prim-vicepreședinte ALDE și Alexandru Baicu, prim-vicepreședinte ALDE.

A doua comisie, cea pentru armonizarea structurilor de conducere la nivel național, județean și local al ALDE-PNL are și ea trei membri. Aceștia sunt Mircea Minea, copreședinte ALDE, Viorel Dosaru, copreședinte ALDE și Dan Marian, vicepreședinte ALDE.

După ce procesul de negociere ar urma să se finalizeze, va fi organizat Congresul de Fuziune dintre ALDE și PNL, în limita mandatului primit și în cel mai scurt timp posibil după finalizare, după cum menționează reprezentanții ALDE, potrivit ȘtiripeSurse.