Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, joi, că a aflat, din “surse demne de încredere” că PSD şi PNL au decis în spatele uşilor închise să dea liber traseismului politic al aleşilor locali, adică “să permită aleşilor locali care au fost aleşi pe listele unui partid în mandatul 2020-2024 să nu îşi piardă mandatul dacă vor candida la alegerile locale din 2024 pe listele altui partid”.

Orban: Am aflat că PSD şi PNL au decis să dea liber traseismului politic al aleşilor locali. Voi formula plângere penală

De asemenea, Orban le-a transmis membrilor Cabinetului Ciolacu că, în cazul în care vor adopta “o astfel de ordonanţă neconstituţională”, va formula plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva premierul Marcel Ciolacu şi a tuturor membrilor Guvernului care vor semna documentul respectiv.

“Tot ce face această coaliţie antidemocratică în materie de organizare a alegerilor este scandalos şi ar trebui să provoace o revoltă în întreaga societate. Comasarea localelor cu europarlamentarele, devansarea alegerilor prezidenţiale şi fixarea unei date scoase din burtă care obligă la o campanie electorală exact în perioada în care cei mai mulţi români sunt plecaţi în concedii, legalizarea traseismului politic etc. reprezintă adevărate atentate la democraţie”, a precizat Orban pe pagina sa de Facebook.

Postarea lui Orban

Din surse demne de încredere am aflat că PSD şi PNL au decis în spatele uşilor închise să dea liber traseismului politic al aleşilor locali. Adică să permită aleşilor locali care au fost aleşi pe listele unui partid în mandatul 2020-2024 să nu îşi piardă mandatul dacă vor candida la alegerile locale din 2024 pe listele altui partid.

Tot ce face această coaliţie antidemocratică în materie de organizare a alegerilor este scandalos şi ar trebui să provoace o revoltă în întreaga societate. Comasarea localelor cu europarlamentarele, devansarea alegerilor prezidenţiale şi fixarea unei date scoase din burtă care obligă la o campanie electorală exact în perioada în care cei mai mulţi români sunt plecaţi în concedii, legalizarea traseismului politic etc. reprezintă adevărate atentate la democraţie.

În privinţa traseismului politic reamintesc rău famata OUG 55, adoptată de guvernul Ponta în 2014, care a determinat migraţia către PSD a aproape 500 de primari ai altor partide politice în pragul alegerilor prezidenţiale, primari momiţi cu proiecte finanţate din bani publici prin PNDL1. Această ordonanţă a provocat o fraudă electorală de proporţii la prezidenţiale. Cei 500 de primari traseişti au transferat către candidatul prezidenţial Victor Ponta, premier în exerciţiu, sute de mii de voturi.

La vremea respectivă, după trecerea prin parlament a OUG 55, parlamentarii PNL au atacat la CCR legea de adoptare a ordonanţei, care a fost declarată neconstituţională.

Îi anunţ pe membrii cabinetului Ciolacu că, dacă vor adopta o astfel de ordonanţă neconstituţională, voi formula plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva tuturor membrilor guvernului care semnează această ordonanţă şi, evident, în primul rând împotriva premierului Ciolacu.

Reamintim, în acest context, că Rareş Bogdan, prim vicepreşedinte PNL, a criticat luni, la Digi 24, traseismul politic, pe care îl descrie drept o “boală” ce trebuie “curmată”, însă a afirmat că ar trebui făcute modificări pe codul administrativ astfel încât politicienii care au plecat dintr-un partid înaintea alegerilor să poată candida pe listele altui partid.

“Sunt unul dintre cei mai vocali anti-traseişti. Eu cred că traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată, trebuie vindecată în ceea ce înseamnă democraţia românească. E o situaţie specială legată de prelungirea mandatelor, în niciun caz Partidul Naţional Liberal nu va susţine vreodată printr-o lege traseismul”, a precizat Rareş Bogdan, citat de Ziare.com.

Constituţional, mandatul aleşilor locali se termină la finalul lunii septembrie. Dacă un primar de la un partid doreşte să candideze în iunie pentru un alt partid, conform legii în vigoare, îşi pierde mandatul.

Cu privire la acest aspect, Rareş Bogdan a menţionat:

“Trebuie să găsim o soluţie, în schimb, pentru cei care se află în situaţia de a avea un mandat câştigat la PNL sau PSD sau USR sau UDMR şi care vor candida la alegerile de pe 9 iunie de la un alt partid, deci cei care au plecat deja. Avem şi noi, de exemplu, primarul de Alba-Iulia care a câştigat alegerile la USR după ce a stat 20 de ani în PNL. S-a reîntors acasă, că i-a venit mintea la cap, şi în momentul ăsta el va trebui să candideze de la PNL. Potrivit legii, aşa cum arată ea astăzi, dacă nu facem nişte modificări pe codul administrativ, domnia să îşi pierde primăria, iar Alba rămâne trei luni şi jumătate fără primar.

Situaţii de genul ăsta sunt în România 132 astăzi, din 3.200 de administraţii locale plus 40 de administraţii judeţene. Deci clar că trebuie să găsim o soluţie pentru cele trei luni şi jumătate ca cei care candidează de la un alt partid politic şi au mandatul până în 29 iunie de primari sau consilii judeţene, consilieri de la alte partide să nu-şi piardă mandatele, strict pentru această perioadă de trei luni şi jumătate. Dar asta nu înseamnă că PNL va fi de acord cu ideea traseismului în politică. Dacă am putea să-l blocăm de tot, ar fi şi mai sănătos”.