Sursă foto: stiridecluj.ro

S- pus în vânzare o impresionantă vilă situată pe strada Cardinal Iuliu Hossu, cunoscută anterior sub denumirea de strada Pavlov pentru locuitorii cu vechime în Cluj. Această construcție remarcabilă, edificată înainte de Al Doilea Război Mondial, are prețul uriaș de 2,2 milioane de euro. Totuși, în comparație cu alte vile din cartierele înconjurătoare, aceasta pare să fie demnă de această sumă, în special datorită faptului că se află pe cea mai exclusivistă stradă din oraș. Este important de menționat că vilele din această zonă sunt vândute o dată la 20 – 30 de ani sau chiar deloc.

”Poziția proprietății este una de excepție, retrasa de la zgomotul si tumultul orașului, cu acces facil spre toate punctele importante ale orașului. În fața vilei regăsim o grădină, cale de acces la garaj si alee de întâmpinarea oaspeților (cca. 200 mp) iar in spate dispune de o gradina retrasa de 500 mp, ce oferă liniștea si intimitatea mult dorita.

Vila este structurată pe 3 nivele, având amprenta la sol 108 mp. La subsol se afla 2 pivnițe si un garaj, parterul este compartimentat in sufragerie, camera, bucătărie, hol si un WC iar la etaj se afla 2 dormitoare si 1 baie. De asemenea, la etaj regăsim 2 balcoane care oferă panorame unice in Cluj-Napoca.

Proprietatea prezintă finisaje clasice si oferă posibilitatea amenajării ulterioare, după gusturile, preferințele si standardele noilor proprietari.

Este o vilă care se adresează pretențioșilor, care doresc o proprietate remarcabilă, pe una dintre cele mai frumoase străzi din Cluj-Napoca”, menționează agentul imobiliar.

Casa necesită în mod evident o renovare urgentă, astfel că discuția despre dotări devine irelevantă.

Cele magnifice vile de pe strada Pavlov, cum sunt cunoscute de către locuitorii din Cluj, au fost construite la începutul secolului trecut, dar au fost confiscate de către regimul comunist. Aceste frumoase case au fost ocupate de membrii nomenclaturii regimului comunist, dar și de alte personalități notabile, cum ar fi celebrul taragotist Dumitru Fărcaș. După Revoluție, unele vile au fost revendicate și retrocedate, însă eliberarea lor a fost un proces dificil.

Una dintre vilele de pe strada Pavlov a fost ocupată de UDMR, partidul care a primit casa din fondul de locuințe al statului. După peste patru ani de procese, Ana Lupaș, un artist plastic român decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor, a obținut în instanță dreptul de proprietate asupra acestei case. Casa a fost construită de către bunicul ei, Ioan Lupaș, pe strada Pavlov, unde se aflau vilele tuturor nomenclaturiștilor regimului comunist.

Deși avea o hotărâre judecătorească definitivă din 2008, Ana Lupaș nu a reușit timp de doi ani să intre în clădire. Aceasta se datora faptului că sediul UDMR Cluj se afla acolo, însă situația s-a rezolvat între timp. Din acest motiv, multe dintre casele de pe strada Pavlov se află într-o stare deplorabilă.

Ana Lupaș, descendentă pe linie maternă a liderului PNȚ Iuliu Maniu, este nepoata lui Ioan Lupaș, fost ministru al culturii și cultelor în perioada guvernului Averescu, care a construit casa în anul 1933.

Bunicul ei a fost închis în „închisoarea miniștrilor” de la Sighetu Marmației, alături de Iuliu Maniu, iar casa a fost naționalizată în 1959. A servit ca reședință pentru primii secretari comuniști ai județului Cluj, iar după Revoluție a fost atribuită UDMR.

Aceasta este povestea multor dintre vilele de pe această stradă. De menționat este și faptul că pe această stradă, regimul comunist a rezervat trei vile, în care nu locuia nimeni și care erau folosite în cazul în care cuplul Ceaușescu ajungea la Cluj. Se pare că acestea nu au fost niciodată folosite. O vilă era destinată dictatorilor, a doua primului ministru, iar a treia celor responsabili de securitatea lor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.