Compania rusă a afirmat că incendiul a fost provocat de ”o acţiune externă.

Novatek, care este şi al doilea mare producător de gaze din Rusia, a spus că a oprit operaţiunile de la terminalul Ust-Luga în urma incidentului, în timp ce oficialii locali au vorbit despre producerea unor ”explozii” la acesta.

Uriaşul complex Ust-Luga, situat în Golful Finlandei, la aproximativ 170 km (110 mile) vest de Sankt Petersburg, este folosit pentru a transporta produse petroliere şi gaze pe pieţele internaţionale.

Acesta procesează condens de gaz stabil în nafta uşoară şi grea, combustibil pentru avioane, păcură şi motorină, potrivit site-ului web Novatek.

Nu este clar cât de mult va dura întreruperea, câte nave cisternă vor trebui să aştepte în afara portului şi care ar fi efectul asupra pieţelor internaţionale de energie.

Agenţia de presă Interfax-Ucraina, citând surse anonime, a declarat că incendiul a fost rezultatul unei operaţiuni speciale efectuate de serviciile de securitate ucrainene.

„Terminalul petrolier Ust-Luga din regiunea Leningrad este o facilitate importantă pentru inamic. Acolo este rafinat combustibil, care, printre altele, este furnizat şi trupelor ruse. Un atac reuşit asupra unui astfel de terminal nu numai că produce daune economice inamicului, privând ocupanţii de oportunitatea de a câştiga bani pentru a duce război în Ucraina, dar şi complică semnificativ logistica combustibilului pentru armata rusă”, a spus o sursă citată.

Reuters nu a putut confirma că incendiul a fost rezultatul unui atac cu dronă ucraineană.

Dacă acest lucr este adevărat, un astfel de atac ar demonstra capacitatea Kievului de a desfăşura lovituri mai adânc în Rusia decât de obicei, folosind ceea ce se crede că sunt drone produse pe plan intern, într-un moment în care se află în defensivă pe câmpul de luptă şi se luptă să-şi asigure la fel de multă finanţare occidentală.

Un astfel de atac, cel mai recent dintr-o serie de lovituri aparente din ultimele zile care vizează instalaţiile energetice ruseşti, ar ridica, de asemenea, întrebări incomode cu privire la calitatea sistemelor ruseşti de apărare aeriană în jurul infrastructurii cheie.

Incidentul, împreună cu ceea ce Rusia spune că a fost o lovitură de artilerie ucraineană asupra civililor într-un oraş ţinut de ruşi din estul Ucrainei, Doneţk, care a făcut cel puţin 25 de morţi, ar putea atrage o răzbunare mai amplă a Rusiei, într-un război care nu dă semne de sfârşit.

Alexander Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad, a declarat în aplicaţia de mesagerie Telegram că nu au existat victime la terminalul Ust-Luga şi că toţi lucrătorii au fost evacuaţi în siguranţă.

Agenţiile de presă ruse au raportat că două rezervoare de stocare şi o staţie de pompare au fost avariate, dar că incendiul a fost ţinut sub control.

Novatek a declarat într-un comunicat că a suspendat unele operaţiuni după incendiu, despre care a spus că a fost rezultatul ”influenţei externe”.

„Procesul tehnologic de la Novatek-Ust-Luga a fost oprit, iar un sediu operaţional a fost înfiinţat, pentru eliminarea consecinţelor. Evaluarea daunelor va fi efectuată ulterior”, a spus compania.

Postul de ştiri rus Shot a relatat că locuitorii locali au auzit o dronă acţionând în apropiere, urmată de mai multe explozii.

Rusia şi Ucraina şi-au vizat reciproc infrastructura energetică în atacuri menite să perturbe liniile de aprovizionare şi logistica, fiecare parte căutând să o demoralizeze pe cealaltă.

Vineri, un atac cu dronă a lovit un depozit de petrol din regiunea de vest a Rusiei Bryansk, la graniţa cu Ucraina, pentru care Moscova a dat vina pe Kiev.

Acest lucru a venit la o zi după un atac asupra unui terminal petrolier rusesc din Marea Baltică, despre care oficialii ruşi au declarat că nu a avut succes.

Baza, un post de ştiri rus cunoscut pentru contactele sale cu serviciile de securitate, a postat duminică pe Telegram imagini cu flăcări mari spre cer, peste ceea ce părea a fi un complex industrial.

Trei nave cisternă internaţionale au fost ancorate în apropierea terminalului Ust-Luga, deşi nu s-au raportat avarii cauzate de incendiu, a declarat agentia Fontanka din Sankt Petersburg.

Drozdenko a spus că a fost introdus ”un regim de alertă ridicată” şi că oficialii s-au adunat pentru o întâlnire de urgenţă. Novatek a procesat 3,4 milioane de tone de condensat de gaz stabil la complex în prima jumătate a anului 2023, conform celor mai recente date disponibile, în creştere cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.