”Ministerul Afacerilor Interne nu a solicitat un buget suplimentar, ci a solicitat o majorare de limită din bugetul deja alocat ministerului. Concret, Ministerul Finanţelor Publice a alocat o limită de buget pentru luna ianuarie, limită care nu a avut însă în vedere numărul pensionărilor înregistrate la finalul lunii decembrie a anului trecut”, a transmis, luni seară, Ministerul de Interne.

Sursa citrată a precizat că, în aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat o majorare de limită din bugetul deja alocat Ministerul Afacerilor Interne, conform memorandumului, pentru a îndeplini obligaţiile legale de asistenţă socială, inclusiv a pensiilor, dar, din cadrul bugetului deja alocat pentru Ministerul Afacerilor Interne.

”Cu privire la delegările şi detaşările personalului din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la alte instituţii, fac precizarea că, la acest moment, sunt aproximativ 500 de cadre în această situaţie, de detaşare sau delegare. Având în vedere deficitul de personal înregistrat la nivelul instituţiei noastre, la finalul anului trecut, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a subliniat în cadrul unei Şedinţe de Guvern posibilitatea limitată de a mai da curs solicitărilor de detaşare şi delegare a personalului din cadrul MAI la alte instituţii. Astfel, ministerul va acorda personal doar Justiţiei, în virtutea prevederilor constituţionale, iar din punct de vedere funcţional, anumitor categorii de posturi din cadrul Ministerului Afacerilor Externe”, a declarat chestor de poliţie Georgian Drăgan.

Potrivit acestuia, de asemenea, detaşările şi delegările aflate în curs, respectiv cele 500 de cadre, care se află în această situaţie, vor fi analizate la finalul perioadei, la finalul mandatului, pentru fiecare caz în parte, detaşare, respectiv delegare, şi se va stabili dacă vor fi prelungite aceste mandate.

Recent, liderul USR, Cătălin Drulă, scria pe Facebook că ”în Guvernul PSD-PNL, specialii au mereu prioritate”.

”Cătălin Predoiu, ministrul PNL de Interne, şi-a dat seama că nu îi sunt de ajuns 633,8 milioane de lei, bani solicitaţi pentru plata pensiilor speciale din sistemul militar. Aşa că a mai cerut 27 de milioane de lei, pentru că aceste pensii speciale au crescut de la 1 ianuarie 2024. Aşa ajungem să plătim, doar în luna ianuarie, 660,8 milioane de lei pentru privilegiile unora”, afirma liderul USR.