Sursă foto: servuscluj.ro

Astăzi, Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a făcut cunoscută intenția de a lansa prima emisiune de obligațiuni a Consiliului Județean Cluj în luna următoare. Scopul acestei emisiuni este de a refinanța toate datoriile curente ale Consiliului Județean și, de asemenea, de a furniza finanțare pentru diverse proiecte de infrastructură în județ.

” Prin aceasta emisiune de obligațiuni dorim să stingem toate creditele pe care consiliul județean le are in prezent. Până acum avem două, unul de la CEC Bank și unul de la BNR. Valoarea acestei operațiuni va fi de 75 de milioane de euro, din acești bani o parte vor fi folosiți pentru a stinge toate obligațiunile pe care le are in prezent Consiliul Județean, pentru a duce la 0 toate datoriile.
Avantajul acestei modalități de a dezvolta și împrumuta consiliul este acela că ne permite continuarea proiectelor de dezvoltare pe care județul le are.
Totodată, dobânda pe care județul o va plăti în viitor va ajunge tot în buzunarul cetățenilor. Nu va ajunge la o bancă, ci la cei care vor cumpăra obligațiuni. Mai mult, acestea sunt neimpozabile. De asemenea, prin această modalitate nu mai plătim capitalul împrumutat timp de 6 ani, apoi se va face o refinanțare.
Încercăm ca pe măsura derulării proiectelor cetățenii să plătească la maturitate dobânda consiliului județean către cei care cumpăra obligațiuni” , a afirmat în cadrul unei conferințe de presă Președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Conform declarației sale, o garanție pentru potențialii cumpărători ai acestor obligațiuni o reprezentată de ratingul autonom al județului Cluj, care, conform agențiilor internaționale de evaluare a riscului, se situează la nivelul „A”, mai înalt decât ratingul suveran al țării.

”Deși legislația nu permite unui UAT să aibă un rating mai mare decât ratingul suveran de țară societățile internaționale de rating oferă un rating de sine stătător de nivel A județului Cluj. Acest rating, mai mare decât ratingul suveran de țară oferă garanție că acele obligațiuni emise vor fi și cumpărate, iar cei care le cumpără au garanția că aceste se vor achita”, a mai spus Alin Tișe.

Valoarea emisiunii se ridică la 75 de milioane de euro, iar fondurile alocate vor fi folosite în principal pentru finanțarea unor proiecte majore ale Consiliului Județean, după rambursarea creditelor. Aceste proiecte includ construcția Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, extinderea și modernizarea Ambulatoriului Clinic de Psihiatrie Pediatrică, precum și restaurarea complexului istoric „Castelul Banffy” din Răscruci. De asemenea, fondurile vor contribui la cofinanțarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a unor drumuri din Cluj, cum ar fi Tronsonul 1 al „Drumului Bistriței” Gădălin-Bonțida, DJ 107M Luna de Sus-Băișoara sau DJ 109A Vultureni-Recea Cristur-Dealul Jucii.

Sursă: Consiliul Județean Cluj

Obligațiunile vor fi emise ca parte a unui plasament privat și vor consta într-un total de 756,800 de obligațiuni dematerializate, fiecare cu o valoare nominală de 100 de euro. Acestea vor fi listate la Bursa de Valori București. Maturitatea împrumutului este de 10 ani, cu scadența programată pentru 2033 și cu opțiunea de rambursare anticipată în 2029. Plasamentul privat indică faptul că emisiunea se adresează în special investitorilor profesioniști și unui număr limitat de 149 de investitori de retail.

”Emisiunea de obligațiuni e structurată cu o maturitate de 10 ani dar, în fapt, după 6 ani se refinanțează după o altă emisiune de obligațiuni care să permită amortizarea obiectivului și armonizarea duratei de viață a obiectivelor cu taxele și impozitele plătite de contribuabilii care le utilizează. De principiu, în 2029 se va efectua o nouă emisiune care o va finanța pe aceasta.

Cuponul care se va plăti este unul variabil, se va plăti semestrial având valoarea Euribor plus o marjă fixă cuprinsă în intervalul 0,5-3,5%. În funcție de apetitul investitorilor și de eforturile intermediarilor de a vinde aceste obligațiuni vom asista la un randament superior probabil titlurilor de stat, dar și randament mai bun decât ceea ce se plătește la creditele actuale”, a afirmat Valentin Miron, Președintele VMB Partners, partener al Consiliului Județean Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.