Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei, a denunțat ceea ce el numește „tentativa de fraudare a alegerilor” din 9 iunie de către alianța PSD-PNL, referindu-se la îngreunarea exercitării dreptului la vot pentru cei care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor locale și europarlamentare.
Ludovic Orban denunță „mizeriile născocite” de PSD-PNL
Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a denunțat, marți, una din „mizeriile născocite” de alianța PSD-PNL care, spune el, îngreunează exercitarea dreptului la vot a persoanelor care nu se află în localiatea de domiciliu în ziua alegerilor din 9 iunie.
„Tentativa de fraudare a alegerilor din 9 iunie de către actuala putere este evidentă. Astăzi voi prezenta una dintre mizeriile născocite de guvernanți pentru a îngreuna votul unor largi categorii de cetățeni. Este vorba de cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului”, a postat liderul Forța Dreptei pe pagina sa Facebook.
Îngreunarea dreptului la vot
Ludovic Orban spune că, până acum, acești cetățeni puteau vota simplu pe liste suplimentare la secțiile de votare în localitatea unde se aflau în ziua scrutinului. Acum, spune Orban, Ordonanța guvernamentală îi obligă să facă o cerere pentru a-și exercita dreptul la vot și să voteze numai cu urna specială.
„Până la alegerile din acest an ei puteau să voteze la alegerile pentru Parlamentul European pe listă suplimentară la orice secție de votare din localitatea unde se găseau în ziua votului.
Ordonanța nu mai permite exercitarea dreptului de vot în acest mod foarte simplu, ci îngreunează exercitarea dreptului de vot instituind obligația de a face o cerere pentru a putea vota și de a vota doar cu urna specială”, se arată în postarea președintelui Forța Dreptei.
Ce categorii de cetățeni ar fi afectate
Ludovic Orban a mai spus că în această situație sunt de regulă tinerii care se află în vacanță, cei care lucrează în alte localități decât cea de domiciliu, cei care locuiesc la periferie dar și-au păstrat buletinul de oraș și alte categorii.
„La alegerile pentru Parlamentul European au votat pe lista suplimentară peste 1,2 milioane de alegători. Cine sunt cei care votează la euoparlamentare în alte localități decât localitatea de domiciliu? Studenții, cei care se află în weekend la munte, la mare sau în altă destinație turistică, cetățenii care locuiesc în periurban dar și-au păstrat buletinul de oraș, angajații care lucrează în alte localități și nu se pot deplasa în ziua votului în localitățile de domiciliu etc”, arată Orban.