”Am văzut terminalul de la aeroport. Sunt undeva la 50 la sută. Îşi menţin ritmul de a termina până la sfârşitul anului. Doar că trebuie menţinut acelaşi ritm”, a declarat Sorin Grindeanu, marţi, la Timişoara.

 

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului din Timişoara, s-au iniţiat demersurile pentru achiziţia de echipamente, iar până la finalul acestei luni se evaluează ofertele. Se estimează că în 31 august va fi desemnat câştigătorul licitaţiei. Configurarea dotărilor propuse trebuie să asigure serviciile de securitate necesare integrării României în Spaţiul Schengen. Sistemul trebuie să răspundă nevoilor operaţionale privind un volum crescut al pasagerilor tranzitaţi prin aeroportul Timişoara, de până la 3 milioane de pasageri pe an, plafon care este estimat a fi atins după anul 2032.

 

Sistemul integrat destinat controlului de securitate, transportului bagajelor de cală şi controlului documentelor la trecerea frontierei în terminalul de Plecări Externe trebuie să conţină detectori de explozivi lichizi, urme de explozivi, detectoare de metale, sistem auto check-in de tip drop bag, benzi pentru bagaje, sistem automat de verificare a documentelor de călătorie, mai multe tipuri de scannere, reţea de date şi de conectare în sistemul integrat de coordonare a controlului de securitate prin staţia Inspectoratului Poliţiei de Frontieră.

 

Finanţarea pentru dotări este asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM, iar contractul este estimat la 47.305.250 lei fără TVA, adică aproape 11.500.000 de euro cu TVA.

 

Noul terminal va avea o suprafaţă construită de 12.000 de metri pătraţi, 6 filtre de securitate, 18 ghişee check-în şi 6 porţi de scanare automată a documentelor. Construcţia va completa terminalul de Sosiri Curse Externe, care este în exploatare din iulie 2021.

 

Constructorul SC Concelex SRL din Bucureşti trebuie să finalizeze lucrările până la 31 decembrie 2023.

 

Contractul are o valoare de 88,99 de milioane de lei (fără TVA), iar finanţarea este asigurată din 3 surse: fonduri europene nerambursabile (POIM 2014-2021), bugetul de stat, veniturile proprii ale aeroportului.