Liderul unui stat NATO se răzvrătește împotriva Ucrainei: „Insistă pentru război, iar Europa plătește pentru tot”

Ucraina este pusă la zid de liderul unui stat membru NATO, pe care o acuză că „insistă” să continue războiul împotriva Rusiei și că Europa bagă adânc mâna în buzunar pentru gestul Kievului.Cunoscut drept un pro-rus convins, președintele Bulgariei, Rumen Radev, nu s-a sfiit să critice Ucraina, deși țara pe care o conduce este membru al NATO, organizația care ajută poporul ucrainean să lupte împotriva Rusiei invadatoare.Astfel, Radev a afirmat că Ucraina „insistă să poarte un război” împotriva Rusiei și că Europa ar plăti pentru toate acestea. Până acum, liderul bulgar a îndemnat țara sa să mențină o poziție de „neutralitate” față de războiul ruso-ucrainean.Radev a susținut poziții apropiate de cele ale Kremlinului încă de la începutul invaziei rusești. El folosește adesea cuvântul „conflict” în loc de „război”, afirmând că se opune furnizării de arme pentru apărarea Kievului. Oficialul bulgar se opune, de asemenea, sancțiunilor economice împotriva Rusiei, notează Ukrainska Pravda.Radev: „Acest conflict se agravează, cu tot mai multe victime”
Totodată, Rumen Radev a insistat pentru discuții între Kiev și Moscova și pentru o rezolvare pașnică a războiului. Acest lucru i l-a transmis și omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski (foto articol), atunci când acesta din urmă a mers la Sofia, la începutul acestei luni. Zelenski i-a răspuns lui Radev că Ucraina nu are o soluție pașnică.Una dintre principalele cereri ale Ucrainei pentru pace este retragerea completă a trupelor rusești din toate teritoriile ucrainene ocupate, ceea ce Rusia refuză să facă, mai notează sursa citată.„Liderii noștri încearcă în mod frenetic să ne convingă că, prin trimiterea de ajutor militar, ne sporesc, dimpotrivă, securitatea. Acest conflict se agravează, cu tot mai multe victime”, a declarat Radev.

De Informatiacluj.ro

InformatiaCluj.ro este un site de stiri din Cluj-Napoca, Romania, care ofera actualizari despre evenimentele si noutatile din oras si din regiune.