Această deturnare a huthi, susţinuţi de Iran, reprezintă represalii faţă de războiul Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

Yemen’s Houthis Release Hijack Video of India-Bound Cargo Ship

Footage shows the moment rebels drop on to the vessel and seize control of a boat which has been linked to an Israeli billionaire.

Japan has said it was being operated by Nippon Yusen, and British owned. Tokyo is…

— RT_India (@RT_India_news)

Cargoul – care transportă maşini – este exploatat de Nippon Yusen, cunoscută şi sub numele de NYK Line.

 

Acesta este motivul pentru care Japonia, prin ministrul său de Externe Yoko Kamikawa, a anunţat că i-a abordat pe rebelii huthi în vederea eliberării navei.

Ministrul declară că Japonia ”comunică cu Israelul şi, în afară de contactele directe cu huthi, noi cerem ca Arabia Saudită, Omanul, Iranul şi alte ţări vizate să insiste de îndată pe lângă huthi să elibereze rapid nava şi membrii echipajului”.

Societatea japoneză a anunţat la rândul său că a constituit o echipă specială, însărcinată să culeagă informaţii şi să asigure securitatea celor 25 de membri ai echipajului.

”ŢINTE LEGITIME”

Huthi – care deţin controlul unei părţi importante a Yemenului, aflat în război – ”vor continua să desfăşoare operaţiuni militare împoriva inamicului israelian până când agresiune împotriva (Fâşiei) Gaza şi crimele odioase împotriva fraţilor noştri palestinieni din (Fâşia) Gaza şi Cisiordania ocupată se opresc”, a ameninţat pe X un purtător de cuvânt militar al huthi, Yahya Saree.

Această ameninţare a fost reiterată luni, la postul de televiziune Al-Massirah de către adjucntul şefului Statului Major al huthi, generalul Ali Al-Moshki.

”Navele israeliene sunt ţinte legitime pentru noi, oriunde s-ar afla”, a ameninţat el.

Armata israeliană avertiza la rândul său, duminică, pe X că ”deturnarea unui cargou de către huthi este un incident foarte grav care are considecinţe mondiale”.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a ”condamnat ferm atacul iranian împotriva unei nave internaţionale” şi acuză faptul că nava a fost ”deturnată sub conducerea Iranului de către miliţia yemeită huthi”.

Iranul a respins luni aceste acuzaţii.

Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, sublinia că ”grupările de rezistenţă din regiune reprezintă ţara lor, iau decizii şi acţionează în baza interesului ţării lor”.