”Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali şi din industrie care îşi propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. În ceea ce priveşte România, strategiile noastre privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete. Facilităţile energetice nucleare funcţionează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă, aşa că pot spune că avem o experienţă naţională consistentă în acest domeniu”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat însă că trebuie făcut mai mult  la nivel naţional şi global, argumentând că analizele Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.

”În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unităţi CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă şi să construim şi să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici, aşa cum a arătat şi John Kerry, în România. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noştri din Statele Unite şi se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit”, a anunţat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că în dezvoltarea programului nostru naţional de energie nucleară, ne ghidăm după un set esenţial de principii şi priorităţi.

”Ne angajăm să asigurăm siguranţa pentru public şi pentru mediu, precum şi neproliferarea. Mai mult decât atât, România îşi propune, de asemenea, să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care, evident, necesită acţiune la nivel global. Numai prin acţiune coordonată şi ambiţie sporită le putem aborda în mod eficient”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, începînd de sâmbătă, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care are loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Şeful statului va susţine mai multe alocuţiuni la acest eveniment, care se va încheiea luni, 4 decembrie, urmând să susţină necesitatea implementării de urgenţă a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice.