Liderii Uniunii Europene (UE) se vor reuni azi de urgență pe fondul situației dintre Israel și Gaza. Aceștia vor încerca să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește poziția blocului comunitar.Liderii UE se reunesc de urgență
Liderii UE se reunesc de urgență! În cursul zilei de marți, 17 octombrie, liderii Uniunii Europene se întâlnesc pentru a discuta despre criza provocată de situația dintre Israel și Hamas. Liderii UE vor încerca să adopte o poziție față de această situație.Consiliul European, adunând liderii a celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, se pregătește să se reunească într-o videoconferință programată pentru ora 15.30 GMT, conform informațiilor furnizate de Reuters. Scopul întrunirii este de:– a stabili o poziție comună– a analiza implicațiile crizei în desfășurare din Israel și Fâșia Gaza.
În ciuda condamnării atacului desfășurat de Hamas în Fâșia Gaza de către guvernele țărilor membre, există discrepanțe semnificative în abordarea subiectului în interiorul Uniunii Europene. Declarațiile politicienilor europeni au scos la iveală;– divergențele de opinie.
– vechile diviziuni în ceea ce privește politica UE față de Orientul Mijlociu.Aceste dezacorduri accentuează limitele influenței europene în această regiune tumultoasă, conform specialiștilor.În plus, această criză reprezintă o provocare majoră pentru eforturile Uniunii Europene de a fi recunoscută drept un actor geopolitic de prim rang. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat importanța stabilirii unei poziții comune și a unui plan de acțiune clar care să reflecte complexitatea situației. Aceasta a fost evidențiată în scrisoarea cu invitația adresată liderilor europeni înaintea întâlnirii.„Este de cea mai mare importanță ca în Consiliul European să se stabilească poziția noastră comună și să stabilească un curs clar unificat de acțiune care să reflecte complexitatea situației”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea prin care îi invita pe liderii europeni să participe la întâlnire.Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost criticată pentru că nu a afirmat ferm că Uniunea Europeană se așteaptă ca Israelul să respecte dreptul internațional umanitar în răspunsul său la atac. Acest lucru a fost în contrast cu declarațiile altor lideri europeni. De asemenea, liderii UE s-au aflat în dezacord cu privire la măsura de a îngheța ajutoarele umanitare pentru palestinieni.Presiuni pentru ca ajutorul să fie permis în Gaza
Calificând această situație drept „cel mai rău moment”, șeful umanitar al ONU a declarat că Organizația Națiunilor Unite se află în „discuții profunde” cu:– israelienii– egiptenii și alții pentru a obține ajutor prin punctul de trecere de la Rafah.
Martin Griffiths, care se îndreaptă marți spre Cairo „pentru a încerca să ajute la negocieri”, a declarat luni, într-un interviu acordat ONU, că speră să primească în curând „vești bune”.Griffiths a declarat că „prioritatea covârșitoare” a ONU este de a obține acces în Gaza. De altfel, el a spus că regulile umanitare de război sunt încălcate.El a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luați din Israel. Mulți dintre ei sunt:– copii– femei– bătrâni– bolnavi– În opinia sa, este „inacceptabil” și ilegal.