Sursă foto: servuscluj.ro

 

 

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a publicat ieri, 25 martie 2024, circumscripțiile școlare și numărul de clase pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ preuniversitar conform planului de școlarizare propus pentru anul școlar 2024-2025, în conformitate cu metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru același an școlar și cu calendarul înscrierii în învățământul primar pentru aceeași perioadă.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2024, inclusiv, sunt obligați să îi înscrie în clasa pregătitoare conform metodologiei în vigoare. Toți copiii ale căror familii solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție vor fi înmatriculați acolo. Conform articolului 2, alineatul a) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, O.M.E. nr. 4019 din martie 2024, prin domiciliu se înțelege inclusiv reședința.

Părinții ale căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, inclusiv, pot să îi înscrie în clasa pregătitoare dacă nivelul lor de dezvoltare este adecvat.

Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, precum și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar, se va desfășura în perioada 28 martie – 10 aprilie 2024 după cum urmează:

Pentru copiii care au participat la grădiniță – înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, conform Anexei 1 la O.M.E. nr. 4019 din martie 2024.
Pentru copiii care NU au participat la grădiniță sau au revenit din străinătate – înregistrarea cererilor la CJRAE Cluj pentru evaluare. Evaluarea dezvoltării copiilor va avea loc în fiecare oraș/municipiu din județul Cluj conform programului postat pe site-ul I.Ș.J. Cluj sau comunicat de CJRAE Cluj.
Părinții ale căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2024-2025 sau pentru care nivelul de dezvoltare nu este adecvat pentru a parcurge cu succes clasa pregătitoare, vor fi consiliați pentru înscrierea copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Calendarul înscrierii în învățământul primar este următorul:

11 aprilie – 14 mai 2024: Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/tutori legali/reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ solicitată pentru înscrierea copiilor.
14 – 17 mai 2024: Procesarea cererilor-tip de către Comisia Națională de Înscriere și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.
20 – 27 mai 2024: Procesarea cererilor pentru înscrierea la alte unități de învățământ în funcție de locurile disponibile.
29 mai 2024: Afișarea listei candidaților înmatriculați și a locurilor rămase libere.
30 mai 2024: Comunicarea procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.
31 mai – 7 iunie 2024: Depunerea/transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile exprimate pentru etapa a doua.
10 – 14 iunie 2024: Validarea cererilor de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție.
17 – 21 iunie 2024: Procesarea cererilor-tip de înscriere pentru unitățile de învățământ în funcție de criteriile de departajare și a datelor din cererile-tip de înscriere.
21 iunie 2024: Afișarea listelor finale ale copiilor înmatriculați în clasa pregătitoare.
2 – 6 septembrie 2024: Centralizarea și soluționarea cererilor pentru copiii neînmatriculați în nicio unitate de învățământ.

„Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare este o etapă importantă în viața familiilor, de aceea recomand părinților să consulte site-urile școlilor și să se informeze din materialele de promovare cu privire la oferta educațională și la facilitățile oferite de către unitățile de învățământ, astfel încât să aleagă, informați, unitatea de învățământ la care își vor înscrie copiii. În foarte multe situații, școlile de cartier, din proximitatea locuinței, oferă condiții mult mai bune în ceea ce privește infrastructura școlară, astfel încât nu se
justifică eforturile pe care le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului, aglomerând unitățile de învățământ și programul copiilor”, a afirmat doamna Marinela Marc, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Pentru detalii despre calendarul și etapele înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2024-2025, puteți accesa site-ul unităților de învățământ preuniversitar sau site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj la adresa https://www.isjcj.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.