Sursă foto: servuscluj.ro

În cursul nopții trecute, a avut loc un incendiu la o locuință din localitatea Jucu, provocat de un coș de fum izolat necorespunzător. Flăcările amenințau să se extindă la alte două imobile din vecinătate, însă intervenția promptă a pompierilor a împiedicat propagarea focului.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru a stinge flăcările care au cuprins acoperișul unei case din localitatea Jucu. Apelul de urgență a venit în jurul orei 02:10, iar la fața locului s-au deplasat trei autospeciale cu apă și autoscara.

Incendiul s-a manifestat la acoperiș pe o suprafață de aproximativ 150 mp. De asemenea, exista posibilitatea de extindere la alte două case, însă intervenția promptă a făcut ca flăcările să fie stinse în limitele găsite. Din fericire, în urma acestui eveniment nu au existat victime.

Cel mai probabil, incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător”, a declarat ISU Cluj.

Cu scopul de a spori nivelul de protecție al gospodăriilor și pentru a preveni situații neplăcute cu consecințe grave, pompierii din Cluj reamintesc populației câteva măsuri esențiale de precauție:

  1. Verificarea Coșurilor de Evacuare a Fumului:
    • Este important să se verifice coșurile de evacuare a fumului pentru a se asigura că nu prezintă fisuri, care ar putea permite scânteilor să aprindă materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului.
  2. Curățarea Periodică a Coșurilor de Fum:
    • Curățarea regulată a coșurilor de fum este esențială pentru eliminarea depunerilor de funingine, care pot lua foc sau pot bloca canalele de evacuare.
  3. Tencuire și Văruire a Părții din Pod a Coșului de Fum:
    • Tencuirea și văruirea părții din pod a coșului de fum ajută la identificarea imediată a fisurilor. Căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat pot reprezenta surse de aprindere, mai ales în prezența elementelor de construcție sau structurilor din lemn (grinzi, bârne, suport acoperiș etc.).
  4. Îngroșarea Zidăriei Coșului la Trecerea prin Planșee:
    • Îngroșarea zidăriei coșului acolo unde trece prin planșee, lăsând un spațiu între această zidărie și elementele combustibile ale planșeului, contribuie la creșterea siguranței.

Toate aceste recomandări sunt disponibile și pe platforma www.fiipregatit.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.