Frigul s-a instalat și pe meleagurile noastre, iarna se face tot mai resimțită, chiar dacă în luna ianuarie temperaturile au fost mult mai ridicate. În aceste condiții, printre preocupările actuale ale edililor se află și asigurarea căldurii în școli și grădinițe.

Mai ales în mediul rural este tot mai greu să controlezi și să supraveghezi buna funcționare a surselor de încălzire. Nu și în comuna Mintiu Gherlii, unde primarul Dumitru Oltean, zilele trecute s-a deplasat de mai multe ori în unitățile de învățământ de pe raza localității de pe Valea Someșului Mic. Dacă în centrul de comună, la Mintiu Gherlii sălile de clasă ale Școlii Gimnaziale sunt încălzite cu centrală termică pe gaz, în cele două sate componente, Nima și Bunești, spațiile școlare pentru clasele I-IV au căldură tot cu centrale termice, dar pe lemne. În ambele localități funcționează și grădinițe, unde, de asemenea, sălile de joacă au temperaturi corespunzătoare, iar lemnele sunt asigurate de Primărie.

Edilii comunei analizează periodic situația asigurării căldurii în școli și grădinițe, problema figurând și pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local. Important e ca elevii și preșcolarii să nu rabde frigul în condițiile răcirii bruște a vremii. De asemenea, mașinile care transportă elevii din satele componente la Școala Gimnazială din Mintiu Gherlii au fost pregătite tehnic pentru a face față temperaturilor mai scăzute din ultima perioadă, iar copiii ajung la timp în unitatea de învățământ din centrul de comună.

În comuna Mintiu Gherlii, după ninsorile de la începutul lunii februarie au fost curățate drumurile comunale. Întreținerea carosabilului este asigurată de o firmă specializată în acest domeniu, cu care Primăria are contract.

Szekely Csaba