Sursă foto: stiridecluj.ro

Firma Nervia a câștigat procesul împotriva Primăriei Cluj-Napoca și municipalitatea trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 7,3 milioane de euro. Aceasta s-a opus construirii unui mall în zona Mărăști, lângă Expo Transilvania.

Curtea de Apel Cluj a confirmat decizia Tribunalului Comercial Cluj, care a stabilit că Primăria are de achitat suma de 7.383.051 euro cu titlu de daune pentru blocarea construcției unui centru comercial. Primăria a concesionat inițial terenul către Cervia Center, însă mai târziu a revenit asupra deciziei și a intenționat să folosească zona pentru a construi un parc în cadrul Expo Transilvania.

În ianuarie 2020, SC Nervia Center a intentat un proces Primăriei Cluj-Napoca, solicitând rezilierea contractului de concesiune a terenului din zona Expo Transilvania. Motivul invocat a fost că administrația locală a împiedicat constant dezvoltarea proiectului de mall. Conform Gazetei de Cluj, Primăria, condusă de Emil Boc, a încercat să perceapă taxa de concesiune fără a oferi nimic în schimb.

Terenul în suprafață de 5 hectare a fost concesionat în 2006 pentru a construi un complex imobiliar ce ar fi inclus un hotel, o parcare și un centru comercial. Ulterior, Primăria a refuzat să acorde autorizația de construcție, blocând astfel investiția, invocând modificările aduse Planului Urbanistic General (PUG) în 2014, care au schimbat destinația urbanistică a terenului.

Pe de altă parte, juriștii Primăriei Cluj-Napoca au susținut că contractul de concesiune nu impunea obligativitatea construirii întregii suprafețe concesionate, contrar afirmațiilor investitorului. Prin urmare, ei consideră că obligațiile primăriei au fost îndeplinite prin predarea terenului și monitorizarea progresului lucrărilor. De asemenea, aceștia susțin că Nervia nu avea intenția de a respecta reglementările urbanistice existente la momentul semnării contractului de concesiune, dorind să construiască pe întreaga suprafață a terenului, inclusiv pe zona verde.

În octombrie 2022, Tribunalul Comercial Cluj a emis o sentință favorabilă în favoarea firmei Nervia.

”Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta N C SRL în contradictoriu cu pârâţii M C-N şi C L AL M C-N. Dispune rezoluţiunea contractului nr. 17432/27.01.2009. Obligă pârâţii la plata în favoarea reclamantei, cu titlu de daune interese, a sumei de 7.383.051,91 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, din care 6.777.051,91 euro reprezintă beneficiu nerealizat şi 606.000 euro contravaloare taxă concesiune, precum a sumei de 334.932,28 lei reprezentând cheltuieli aferente contractului de concesiune. Respinge, ca nefondate, restul pretenţiilor reclamantei. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 390.189,42 lei, din care 375.879, 42 lei reprezintă taxă judiciară de timbru şi 14.310 lei reprezintă onorariu avocaţial. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, precizează soluția pe scurt a instanței.

Decizia de apel a confirmat sentința anterior menționată.

”Respinge apelul declarat de apelanţii UAT Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Nervia Center SRL împotriva sentinţei civile nr. 2187 pronunţată la data de 26.10.2022 în dosarul nr. 616/117/2020* al Tribunalului Specializat Cluj pe care o păstrează în întregime. Decizia este definitivă şi executorie”, precizează soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Cu toate acestea, juriștii din Primăria Cluj spun că verdictul Curții de Apel dispune rejudecarea căii de atac printr-un recurs. ”Soluția Curții de Apel se referă la o chestiune procedurală legată de calea de atac corectă, în sensul că, instanța de apel a considerat ca următoarele: calea de atac corectă este recursul, și nu apelul, așa cum a pronunțat Tribunalul soluția. În aceste condiții, conform art. 457 CPC , părțile au la dispoziție termenul legal pentru declararea recursului împotriva hotărârii instanței de fond, care, repetam, nu este definitivp și executorie. Definitiva și executorie este decizia Curții de Apel care soluționează incidentul procedural menționat anterior”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.