Fostul premier Ludovic Orban, liderul Forței Drepte (FD), îl acuză pe actualul premier, președintele PSD Macel Ciolacu, de faptul că practic a făcut jocurile companiei canadiene Gabriel Resources prin declarațiile din timpul procesului Roșia Montană.

Orban: Declarațiile lui Ciolacu puteau fi folosite de Gabriel Resources în procesul Roșia Montana

Ludovic Orban spune la o televiziune că obligația oricărui oficial al statului român, cu atât mai mult a premierului, e să apere interesele statului român. Premierul Ciolacu, începând din 1 februarie, a declanșat o întreagă isterie națională, evocând posibilitatea ca România să piardă procesul Roșia Montană, și începând o serie de acuzații la adresa lui Cioloș, a mea, pentru pozițiile pe care le-am avut ca premieri, la adresa altor partide, cum ar fi USR, și la adresa organizațiilor din societatea civilă care au susținut ca exploatarea de la Roșia Montană să se facă în condițiile legii, pe bază de acord de mediu, cu respectarea legislației de mediu.

Din păcate, dacă tăcea, filosof rămânea Ciolacu. Nu ai voie, ca premier al statului român, să te comporți ca un avocat al celor de la Gabriel Resources, pentru că, vorbind public despre posibilitatea ca România să piardă acest proces, n-ai făcut decât să furnizezi în cursul arbitrajului… Decizia a fost anunțată pe 8 martie. Între 1 februarie și 8 martie, mai bine de 30 de zile, avocații puteau să ia declarațiile lui Ciolacu și să le depună în concluziile finale: ”uite, domnule, uite că până și premierul Cioloș…”. Putea inclusiv să influențeze arbitrii.

În loc să spună că această companie nu are niciun drept, a inițiat acest litigiu fără să aibă bază legală, în loc să spună că statul român n-a greșit cu nimic față de această companie, Ciolacu l-a acuzat pe Cioloș pentru deciziile pe care le-a luat ca premier, m-a acuzat pe mine tot pentru deciziile pe care le-am luat ca premier, de fapt, inducând ideea că există o vinovăție a statului român prin deciziile luate de oamenii politici. E inacceptabil așa ceva!”, a declarat liderul Forței Drepte.

Orban: Declarațiile lui Ciolacu au dublat prețul acțiunilor Gabriel Resources

„Ceea ce vreau să vă spun, și cu asta lansez o acuzație pe lângă acuzația de trădare a intereselor României care a fost făcută de Ciolacu, îl acuz pe Ciolacu de manipularea deliberată bursei. Prețul acțiunilor Gold Corporation, listată la Toronto, pe toată această perioadă a declarațiilor și campaniei declanșate de declarațiile lui Ciolacu, s-a dublat, a crescut de la 0,45 la 0,87. Dacă dvs îmi spuneți că n-are nicio legătură… Înainte de 1 februarie și declarațiile lui Ciolacu, prețul era 0,45 și înainte de decizie a ajuns la 0.87.

Această afacere Gold Corporation a fost marcată de intense speculații bursiere. Când apăreau informații că se întâmplă ceva pozitiv și că proiectul se va realiza, creștea prețul acțiunilor, când apărea ceva negativ, scădea prețul acțiunilor”, a mai declarat Ludovic Orban, pentru o televiziune.