Impulsionat de o serie de decese în străinătate legate de medicamentele produse în India din 2022, guvernul premierului Narendra Modi a intensificat controlul asupra fabricile de medicamente, pentru a curăţa imaginea industriei de 50 de miliarde de dolari.

”Producătorul trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru calitatea produselor farmaceutice, pentru a se asigura că acestea sunt potrivite pentru utilizarea prevăzută, că respectă cerinţele licenţei şi că nu pun pacienţii în pericol din cauza siguranţei, calităţii sau eficacităţii inadecvate”, a spus o notificare din 28 dec.

Companiile trebuie să comercializeze un produs finit numai după ce au obţinut ”rezultate satisfăcătoare” la testele ingredientelor şi să reţină o cantitate suficientă de mostre de produse intermediare şi finale pentru a permite testarea sau verificarea repetată a unui lot.

Ministerul Sănătăţii a declarat în august că inspecţiile la 162 de fabrici de medicamente din decembrie 2022 au constatat ”o absenţă a testării materiilor prime primite”.

Mai puţin de un sfert din cele 8.500 de mici fabrici de medicamente din India au îndeplinit standardele internaţionale de fabricare a medicamentelor stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Notificarea spune că aceste preocupări trebuie abordate de marii producători de medicamente în termen de şase luni şi de micii producători în 12 luni.

Companiile mici au cerut prelungirea termenului limită, avertizând că investiţiile necesare pentru a îndeplini standardele vor închide aproape jumătate dintre ele, deoarece sunt deja puternic îndatorate.

OMS şi alte autorităţi din domeniul sănătăţii au asociat siropurile de tuse din India cu moartea a cel puţin 141 de copii în Gambia, Uzbekistan şi Camerun.