”Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a ne garanta menţinerea ajutorului atât timp cât este necesar”, cer ei.

”Ucraina nu dispune de cantităţi suficiente de muniţie de artilerie. Iar angajamentele în susţinerea militară riscă să nu răspundă nevoilor” Kievului, avertizează ei.

Cei cinci şefi de guverne cer astfel ”prietenilor şi partanerilor Ucrainei să se angajeze din nou în favoarea unei susţineri militare durabile şi pe termen lung a Ucrainei, ca responsabilitate comună a UE”.

Ei semnează acest editorial în contextul în care unele state membre ale UE, cu Germania în frunte, au cerut în mai multe rânduri în ultimele săptămâni ca statele membre UE să facă mai mult în privinţa ajutării militare a Ucrainei.

O evaluare este în curs în vederea stabilirii bilanţului contribuţiilor fiecărui stat membru UE, înaintea unui summit european de susţinere financiară a Kievului, joi, la Bruxelles.

Discuţii aprinse urmează să aibă loc în vederea ajungerii la un compromis, în contextul în care premierul ungar Viktor Orban s-a opus prin veto, în decembrie, acordării unui ajutor Kievului în valoare de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani.

”La începutul anului trecut, UE s-a angajat la un obiectiv ambiţios: să furnizeze Ucrainei un milion de obuze de artilerie până la sfârşitul lui martie 2024. Realitatea dură este că nu am atins acest obiectiv”, recunosc cei cinci şefi de guverne în acest editorial FT.

”Ceea ce este urgent azi este să trimitem muniţie şi sisteme de armament, şi anume obuziere, tancuri, drone şi apărare antiaeriană de care Ucraina are nevoie atât de urgentă pe teren. Acum”, îndeamnă ei.

Toate pistele sunt avute în vedere în acest sens – ”donaţii din stocuri existente sau cumpărare în comun de muniţie prin intermediul industriilor noastre ale apărării”, recomandă ei.