Abcesul dentar este o afecțiune ce pare ușoară la prima vedere, însă nu dispare de la sine și netratată de către un medic specialist, poate duce la probleme și mai grave. Din punct de vedere medical, abcesul dentar reprezintă acumularea de puroi în interiorul dinților sau gingiilor. Acesta se formează din cauza unei infecții bacteriene ce a fost acumulată în țesutul moale al dintelui.

 

Care sunt simptomele unui abces dentar?

  • În mod normal, abcesul dentar se manifestă sub forma unei umflături care devine din ce în ce mai dureroasă pe parcursul timpului până la vizita dumneavoastră la medicul stomatolog. La început, durerea se manifestă doar atunci când este atinsă zona infectată sau în cadrul procesului de masticație. Dacă afecțiunea nu este rezolvată la timp, durerea persistă constant și se poate transmite spre ureche, maxilar și gât.
  • Un alt simptom apărut este inflamația. Zona infectată, precum în alte cazuri în care apare puroiul, se înroșește și apare o ușoară umflătură.
  • Ceea ce mai poate apărea în cazul unui abces dentar este sensibilitatea dentară, o durere scurtă și ascuțită care apare la nivelul dinților, mai ales atunci când pacientul consumă alimente și lichide foarte reci sau fierbinți.
  • Tot din cauza puroiului poate apărea, la nivelul cavitații bucale, un gust neplăcut.
  • În cazul în care, persoana ce suferă o astfel de afecțiune nu conștientizează primele simptome apărute din timp sau nu tratează abcesul dentar conform indicațiilor medicului stomatolog, atunci pot apărea simptome precum febra sau starea generală alterată.
  • Tot în cazurile mai avansate ale acestei afecțiuni, se poate întâmpla ca pacientul să aibă dificultăți la deschiderea gurii, implicit și atunci când are loc masticația.
  • De asemenea, asemănător cu simptomul anterior, pot exista dificultăți la înghițire, simptom denumit disfagie.
  • Insomnia este un alt simptom apărut în cazul unui abces dentar, care este provocată mai ales în cazurile în care durerea devine intensă, cu un caracter pulsatil.

 

Ce antibiotic este recomandat pentru un abces dentar?

În cazul apariției unui abces dentar, cea mai bună recomandare pe care putem să o facem este vizita de urgență la un medic stomatolog, întrucât afecțiunea, odată instalată, se agravează la fiecare oră trecută tot mai mult, fapt ce poate provoca alte probleme la nivelul danturii și nu numai.

 

În urma unui control, medicul specialist va putea prescrie un tratament de urmat, fie va interveni din punct de vedere chirurgical pentru a elimina infecția deja instalată. Antibioticele, în general, sunt împotriva infecției, însă în cazuri mai grave, acestea nu sunt îndeajuns. Împreună cu antibioticele, vă vor putea fi recomandate și diverse analgezice pentru a calma durerea și disconfortul creat de către abcesul dentar.

 

În funcție de severitatea afecțiunii, dacă și dintele este afectat, iar medicul consideră că infecția este mult prea avansată, acesta poate lua hotărârea să fie realizată, în cadrul următoarei programări, extracția dintelui pentru că acesta să nu mai poată afecta o altă parte a danturii.

 

Totodată, pacientul nu trebuie să considere că antibioticele pot substitui vizita la medic sau că pot înlocui un tratament prescris de acesta. Totuși, până la data programării, cele mai bune calmante pentru dinți sunt analgezicele precum ibuprofenul și aspirina.

 

Noi considerăm că este mult mai bine să previi, decât să tratezi. Dar dacă te confrunți cu acest tip de afecțiune și ai nevoie de un dentist Galați, nu ezita să faci o programare la clinica stomatologică Chiromax. Fiecare medic stomatolog dintre specialiștii noștri îți stă la dispoziție pentru a te ajuta să elimini această problemă! Contactează-ne la numărul de telefon 0236491112 sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook facebook.com/Chiromax.ro