Sursă foto: stiridecluj.ro

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va fi refăcută integral începând cu 1 ianuarie 2024, în cadrul unui proiect finanțat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Proiectul, în valoare de 56,8 milioane de lei, va dura 60 de luni.

Lucrările de restaurare vor include atât structurile arhitecturale, cât și cele de rezistență. De asemenea, vor fi reabilitate spațiile interioare și subterane, continuate lucrările de pictură în mozaic și realizate elemente decorative. Tâmplăria metalică va fi conservată și restaurată.

Un obiectiv important al proiectului este integrarea Catedralei Mitropolitane în circuitul turistic al regiunii. În acest sens, vor fi construite scări și pasarele pe elementele de beton armat existente în traseu.

Prezentarea oficială a proiectului de restaurare a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a avut loc la Reședința Mitropolitană din Cluj pe data de 22 decembrie 2023.

În cadrul acestei întâlniri au fost prezenți ierarhii eparhiei, alături de reprezentanți importanți precum Marcel-Ioan Boloș, ministrul finanțelor, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Petru Alboi-Șandru, șeful Autorității de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Din valoarea totală a proiectului, de 56,8 milioane de lei, 28,7 milioane de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5,1 milioane de lei din bugetul național, iar diferența din cofinanțarea Mitropoliei Clujului.

Proiectul, denumit „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca”, va dura 60 de luni și va include lucrări precum restaurarea structurilor arhitecturale și de rezistență, reabilitarea spațiilor interioare și a subsolului,
continuarea lucrărilor de pictură în mozaic, realizarea elementelor decorative, conservarea și restaurarea tâmplăriei metalice, construirea de scări și pasarele pe elementele de beton armat existente în traseu

Restaurarea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca este un proiect important, care va contribui la conservarea unui monument istoric de valoare inestimabilă și la promovarea patrimoniului cultural al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.