Liderii UE au cerut în martie BEI, care este deţinută în totalitate de guvernele UE, să-şi schimbe politica de creditare, care exclude în mod explicit împrumuturile pentru proiecte pur militare, pentru a ajuta Europa să-şi intensifice producţia de apărare după invazia Rusiei în Ucraina.

Ca urmare, banca va renunţa la o cerinţă conform căreia proiectele cu dublă utilizare obţin mai mult de 50% din veniturile aşteptate din utilizarea civilă şi va înlocui aceasta cu orice utilizare civilă plauzibilă.

O astfel de mişcare va exclude în continuare finanţarea pentru avioane de luptă, tunuri, tancuri sau muniţii, satisfăcând acele guverne UE care erau îngrijorate că banca îşi va pierde ratingul AAA dacă ar începe să acorde împrumuturi pentru proiecte pur militare.

Dar va extinde sfera de activitate a băncii pentru a include echipamente şi infrastructură care pot servi nevoilor militare sau poliţiei defensive, precum şi nevoilor civile, cum ar fi recunoaşterea, supravegherea, protecţia şi controlul spectrului, decontaminarea, cercetarea şi dezvoltarea, echipamentele, mobilitatea militară, controlul frontierelor, protecţia infrastructurii critice şi a dronelor.

Acest lucru va ajuta în special ţările est-europene, vecinii Rusiei, care sunt mai preocupate de o potenţială invazie rusă şi care beneficiază de dobânzile de creditare ale BEI, mai ieftine, decât de dobânzile de finanţare pe care le pot obţine pe piaţă.

”Vom intensifica şi ne vom accelera sprijinul pentru industria europeană de securitate şi apărare, păstrând în acelaşi timp capacitatea noastră de finanţare şi cele mai înalte standarde de mediu, sociale şi de guvernanţă. În calitate de braţ financiar al UE, trebuie să contribuim la asigurarea păcii şi securităţii Europei”, a declarat Nadia Calvino, preşedinta BEI.

Banca are 6 miliarde de euro pentru împrumuturi destinate sectorului european de securitate şi apărare, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

Cu un bilanţ total de 544,6 miliarde de euro (590,78 miliarde de dolari), BEI este cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume după active.

BEI a declarat că va consolida, de asemenea, cooperarea cu Agenţia Europeană de Apărare.