Avram Marius Gal, patronul firmei Transilvania Steakhouse din Cluj, care vindea burgeri cu foiţă de aur, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, scrie Digi 24. Sentința nu e definitivă.

Bărbatul este și președinte PSD Câmpia Turzii și a fost condamnat într-un dosar în care este acuzat că, atunci când era consilier parlamentar, a promis unui om de afaceri că o companie de stat va achiziţiona echipamente de protecţie împotriva COVID-19 de la firma acestuia, în schimbul sumei de aproximativ 400.000 de lei.

Gal a primit banii prin intermediul unei firme și a unei fundații, însă apoi i-a cheltuit în scopuri personale, inclusiv achiziționarea unor mașini de lux.

„În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă. Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei”, se arată în referatul procurorilor.

Aceștia mai spun că cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux.

În afara condamnării dispuse vineri, instanţa a mai decis menţinerea sechestrului asigurător dispus de DNA pe averea lui Avram Marius Gal, până la recuperarea sumei de 440.940 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Avram Marius Gal a devenit cunoscut în vara anului 2023, când a promovat afacerea sa cu burgeri din Cluj-Napoca și anunța că vinde un astfel de preparat cu 6.000 de euro, cerând utilizatorilor de pe rețelele sociale idei pentru rețete.

Bărbatul a fost, pe rând, membru al PSD, al Partidului Popular Creştin-Democrat, al Partidului Liberal Democrat, al Forţei Democrate, PNL, PC şi ALDE, după care a revenit în PSD.

Din postura de președinte al organizației PSD Câmpia Turzii, el anunțase că va candida în acest an la alegerile pentru funcția de primar. Imediat după aflare sentinței, însă, el a postat pe Facebook un mesaj în care anunță că va contesta decizia Tribunalului și, totodată, se retrage din viața politică.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Favram.gal%2Fposts%2Fpfbid02AeMTwPsunvYqop1aRVaLrSAvDKGXAEVBa4XnjdqMJnY39F5wo7tKgd2z9KxLYGY9l&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”678″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>