Momente emoționante din viața lui Mircea Geoană:
Tata a murit în vara lui 2009, iar peste doar câteva luni aveam să traversez cea mai mare cumpănă din viaţa mea de politician. Atunci, în acele momente în care mi se părea că tot ce construisem într-o carieră de douăzeci de ani era pe cale să se ruineze, vorbele tatei mi-au fost de mare folos. La capătul unei înfrângeri despre care nici azi nu ştiu dacă a fost cinstită şi al trădărilor care i-au urmat, am reuşit să-mi păstrez numele curat şi asta, cred cu tărie, a fost cel mai mare atu al meu, cel care mi-a permis să mă reinventez şi să o iau de la capăt.
Vizita lui George W. Bush la București pe 23 noiembrie 2002:
Consilierii de comunicare ai Casei Albe mi s-au adresat mie pentru un singur lucru: „Unde ar fi cel mai bun loc în care să fie ţinut discursul?“ Am răspuns fără nici o ezitare: „În faţa Palatului Regal, aflat chiar pe locul opus balconului din care Ceauşescu și-a ţinut ultimul discurs panicat în decembrie 1989“. La plecare, i-am oferit lui George W. Bush un lup dacic în mărime naturală. […] Peste ani, l-am regăsit păstrat în biroul lui Bush de la Casa Albă.
Cum s-a născut parteneriatul strategic România-SUA?
Preşedintele Bill Clinton îşi pregătea vizita la Bucureşti, o vizită ce se dorea, printre altele, şi un semnal că refuzul de la Madrid nu echivala cu o nouă abandonare a României în sfera de influenţă rusească. Ca ambasador al României la Washington, trăiam nişte zile foarte tensionate şi încercam să nu pierd nici un minut pentru a maximiza orice avantaj ar fi putut obţine, în acel context, România. Aşa s-a născut Parteneriatul Strategic România–SUA, în vestiarul de lângă biroul lui Strobe Talbott, care abia venise de la jogging şi îşi descălţa pantofii de sport. „Nu crezi că, la Bucureşti, românii îl vor primi pe preşedintele Clinton cu roşii?“, m-a întrebat Strobe, oarecum îngrijorat de atmosfera în care avea să se desfăşoare vizita. „Îţi garantez că va fi mai bine primit decât la Varşovia. Dar avem nevoie şi de o ancoră politică. De ce n-am anunţa un parteneriat strategic?“
Ce părere are regele Charles despre frumusețea României?
„Nu ştiu cât mă voi mai putea ocupa de fundaţia mea, alte obligaţii mă aşteaptă, dar vă rog să aveţi grijă de ţara dumneavoastră, e cea mai frumoasă din Europa“, mi-a spus, cu vocea subţiată de emoţie, prinţul Charles, actualul rege Charles al III lea al Marii Britanii. Convorbirea avea loc în decembrie 2019, la palatul Buckingham, unde regina Elisabeta găzduia o reuniune a liderilor NATO. Nu era primul care se întreba cum e cu putinţă ca o ţară atât de frumoasă, mare cât Marea Britanie, cu o natură şi cu un relief atât de armonios echilibrate, să aibă o imagine atât de proastă. Pe de altă parte, emoţionanta declaraţie de dragoste pentru România făcută recent la Bucureşti de cel care a devenit între timp regele Charles al III lea ar putea fi interpretată şi ca un imbold adresat nouă, locuitorilor ei, de a ne iubi şi de a ne preţui propria ţară.