”Prin Marius Lulea, prim-vicepreşedinte, AUR şi-a exprimat îngrijorarea referitoare la presiunea pusă asupra sistemului monetar şi a transmis şi pe această cale că nu îşi doreşte sub nicio formă ca această presiune să se accentueze. De asemenea, prim-vicepreşedintele AUR a subliniat preocuparea faţă de volumul crescut al împrumuturilor asumate de statul român, cu scopul aparent de a acoperi costurile birocraţiei, fără a genera investiţii semnificative în dezvoltarea economică reală”, a transmis, luni seară, AUR, într-un comunicat de presă.

Formaţiunea apreciază că ”această abordare ar putea conduce la presiuni inflaţioniste şi la diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei”.

”Efectele negative ale acestei situaţii devin tot mai evidente, cu o scădere semnificativă a puterii de cumpărare a majorităţii populaţiei. Într-un climat economic caracterizat de creşterea preţurilor, cetăţenii resimt acum mai mult decât oricând dificultatea de a face faţă cheltuielilor de zi cu zi, punând presiuni suplimentare asupra nivelului de trai. Este crucial ca Banca Naţională a României să acorde o atenţie deosebită impactului inflaţiei asupra păturilor sociale vulnerabile, cum sunt pensionarii. În contextul creşterii preţurilor, este esenţial ca BNR să prioritizeze stabilitatea economică şi bunăstarea cetăţenilor”, a afirmat Marius Lulea în scrisoarea înaintată BNR.

”Într-un an electoral, suntem conştienţi de provocările adiţionale cu care se confruntă BNR, dar vă încurajăm să puneţi interesele românilor şi ale antreprenorilor în prim-planul deciziilor dumneavoastră, depăşind consideraţiile politice şi electorale. Reiterăm încrederea noastră în capacitatea BNR de a gestiona aceste provocări cu responsabilitate şi solicităm continuarea eforturilor pentru menţinerea stabilităţii financiare în beneficiul întregii comunităţi economice din România”, i-a transmis Marius Dorin Lulea, prim-vicepreşedintele AUR, Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.