Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizarea de vremea rea, aceasta fiind acum valabilă până joi, 12 ianuarie. În toată țara vor fi prezente precipitațiile moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului.

În plus, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de precipitaţii abundente pentru judeţele Prahova, Buzău, Vrancea şi în zona montană din judeţul Dâmboviţa, valabilă până miercuri seară. De asemenea, o avertizare cod galben a fost emisă pentru nordul Olteniei, local în Muntenia și sud-vestul Moldovei.

Vremea rea în toată țara

Astfel, potrivit ANM, între 10 ianuarie și 12 ianuarie, ora 10, vor fi precipitaţii moderate cantitativ, la început în vestul, centrul şi sudul teritoriului, apoi şi în celelalte zone, iar din noaptea de miercuri spre joi aria acestora va fi în restrângere spre regiunile estice şi sud-estice. Local se vor acumula cantităţi de apă de 15…25 l/mp şi pe alocuri de peste 30 l/mp.

Precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief, mixte în Carpaţii Occidentali, estul Transilvaniei şi Moldova. Va ninge în zonele montane înalte, iar izolat se va depune polei. Local și temporar vântul va sufla cu o viteză de 45…55 km/h.

Codul galben de precipitații abundente va fi în vigoare în intervalul 10 ianuarie, ora 16 – 11 ianuarie, ora 22. Cantităţile de apă, prin acumulare pe tot parcursul intervalului, vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Va ninge în Carpații Meridionali și Orientali, la altitudini de peste 1000 de metri. Vântul va avea intensificări în zona înaltă, îndeosebi în noaptea de marţi spre miercuri, cu rafale de peste 70…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

Cod portocaliu de ploi în mai multe județe

Avertizarea de Cod portocaliu va fi în vigoare de marți, ora 18, până miercuri, ora 22. În judeţele Prahova, Buzău, Vrancea şi în zona montană din judeţul Dâmboviţa vor fi precipitaţii abundente. Prin acumulare, pe tot parcursul intervalului, se vor înregistra cantităţi de precipitaţii în general de peste 50…60 l/mp. Precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief, iar la altitudini de peste 1000 de metri se va depune un strat consistent de zăpadă, potrivit ANM.