Zelenski a avut luni o şedinţă cu principalii oficiali ai ţării pe tema exportul de produse agricole ucrainene. Reuniunea a fost convocată în condiţiile în care Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi, ţintind depozite cu cereale. A fost pentru prima oară când Rusia a atacat infrastructurile ucrainene de la Dunăre, după ce Moscova s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Dunărea devine în aceste condiţii o rută de export a cărei importanţă creşte, la fel şi calea terestră.

România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene pentru a ajuta la compensarea încetinirii exporturilor prin porturile ţării de la Marea Neagră după invazia rusă. În luna mai, Uniunea Europeană a permis celor cinci ţări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând doar tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte ţări ale UE. Această interdicţie, introdusă pentru a proteja producătorii locali din cele cinci ţări, ar urma să expire la 15 septembrie. 

„Credem în acordul cu Comisia Europeană, dar ne pregătim pentru orice scenariu. Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor pe uscat după 15 septembrie, când expiră restricţiile relevante, este inacceptabilă sub orice formă”, a scris Zelenski pe Twitter. Preşedintele ucrainean dă asigurări, pe de altă parte, că Kievul este „în contact cu toate părţile interesate pentru a găsi o soluţie care să convină tuturor”.

A meeting on the export of our agricultural products. We believe in the agreement with the European Commission, but we are preparing for any scenario.

Our position is clear: blocking exports by land after September 15, when the relevant restrictions expire, is unacceptable in…

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)