” Românii folosesc din ce în ce mai mult aeroporturile mai mici din ţară. Este concluzia celor mai recente date prezentate de agenţia de turism online Vola.ro, care a analizat situaţia de pe aeroporturile din România în 2023, principalele destinaţii spre care se zboară, dar şi costurile biletelor de avion. Cel mai nou inaugurat aeroport din ţară, Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a adus cu sine şi multe provocări operaţionale, fapt pentru care momentan putem discuta doar de câteva zboruri pe care românii le pot rezerva cu plecare din Braşov şi destul de multă incertitudine. Cu toate acestea, sistemele de rezervări au înregistrat deja primele zboruri cumpărate cu plecare de pe Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav”, anunţă compania.

Cele mai aglomerate aeroporturi din România în 2023

Aşa cum era de aşteptat, aeroportul Otopeni din Bucureşti este cel mai aglomerat din România, acoperind un procent de 72,53% din numărul total al călătorilor, estimare făcută în urma analizei numărului de bilete vândute de Vola.ro. Urmează aeroportul din Iaşi, cu un procent de 8,17% din numărul total al călătorilor, şi Cluj, cu 7,78%. De altfel, cele trei sunt şi cele mai mari din ţară, acoperind o bună parte din traficul aerian al României.

Restul procentelor este distribuit între aeroporturile mai mici: Suceava, Craiova, Bacău, Sibiu, Oradea, Baia Mare, Constanţa, Târgu Mureş şi Satu Mare, care însumează 11,44%.

”În ceea ce priveşte preţurile pentru biletele de avion care au plecare de pe aeroporturile din România, studiul Vola.ro a relevat faptul că zborurile din aeroportul din Cluj sunt cele mai scumpe, cu un tarif mediu de 214 euro. La polul opus se află Bucureştiul, zborurile de pe Otopeni având un tarif mediu de 166 euro / bilet. Faptul că aeroporturile mai mici au preţuri mai mari decât aeroportul din Bucureşti poate fi explicat de principiul cererii şi al ofertei. Multe dintre aeroporturile mici nu generează suficient trafic pentru a susţine un număr mare de angajaţi sau pentru a umple avioane mari de mai multe ori pe zi şi nici nu atrag companiile aeriene low-cost, care zboară către destinaţii alese de un număr mare de călători. Rezultatul? Călătorii ajung să plătească preţuri mai mari la biletele de avion pentru a se îmbarca mai aproape de casă”, precizează compania.

Deloc surprinzător, destinaţiile spre care se zboară cel mai mult din România sunt cele în care se află comunităţi numeroase de români, în topul listei fiind Londra, Roma, Milano şi Bruxelles.

Din Bucureşti, destinaţiile spre care se zboară cel mai mult sunt: Londra, Roma, Bruxelles, Milano, Paris şi Veneţia. Din Iaşi, situaţia se prezintă aproximativ la fel, pentru că cel mai mult se zboară spre Paris, Londra, Bruxelles, Milano, Roma şi Dublin. Din Cluj, destinaţiile spre care se zboară cel mai mult sunt Bucureşti, Paris, Bruxelles, Londra, Milano, Dublin şi Frankfurt.

Inaugurarea aeroportului din Braşov de la jumătatea lunii iunie va schimba dinamica traficului aerian din ţară, mai ales că există o cerere tot mai mare de zboruri pe aeroporturile mai mici din ţară, în special pe timp de vară.

Aeroportul din Braşov va opera zboruri către mai multe destinaţii din Europa în această vară, primele anunţate fiind Nuremberg, Barcelona, Munchen, Bruxelles, Stuttgart, Londra, Madrid şi Malaga.

Deocamdată, cursele de pe aeroportul din Braşov sunt operate de Dan Air, o companie aeriană românească, însă, începând cu luna august, şi compania Wizz Air va fi prezentă cu zboruri către Londra şi Dortmund. Preţurile la zborurile către Londra pornesc de la 97 euro/segment, pe când tarifele pentru Dortmund încep de la 41 euro/segment.