Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a validat, marţi, Alianţa Dreapta Unită (USR-PMP-Forţa Dreptei), care fusese respinsă în urmă cu câteva zile de Biroul Electoral Central. Curtea Supremă a respins decizia de duminică a BEC.
Liderul USR, Cătălin Drulă, a transmis, pe pagina sa de Facebook, faptul că Alianţa Dreapta Unită va putea participa la alegerile din acest an, acuzând PSD şi PNL că au încercat “să ne împiedice să participăm la alegeri în alianţă”.
“Alianţa Dreapta Unită va fi pe buletinul de vot. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat decizia nedemocratică a BEC, care, la cererea PSD şi cu voturile PNL, a încercat să ne împiedice să participăm la alegeri în alianţă. PSD şi PNL au crezut că pot să controleze orice, de la justiţie la dreptul de a alege. Regimul lui Klaus Iohannis este atât de disperat încât a vrut să ne scoată de pe buletinul de vot. Le este frică de schimbarea pe care o reprezentăm.
Dreapta Unită merge înainte. Avem în spate milioane de români care doresc o Românie modernă, liberă de corupţie şi abuzuri”, a precizat Drulă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, liderul USR a afirmat că Alianţa nu va permite PSD şi PNL să “ne fure viitorul”.
“Lupta noastră este pentru modernizarea României, pentru şcoli şi spitale mai bune, pentru dreptate, pentru oameni. Vorbiţi cu prietenii şi cu familiile despre abuzul pe care l-au încercat, despre tot răul făcut României în ultimii ani prin scumpiri şi multe creşteri de taxe. Există alternativă la acest regim corupt. Pe 9 iunie, veniţi la vot şi puneţi ştampila pe Dreapta Unită”, a adăugat el.
Validarea Alianţei a fost lăudată şi de Forţa Dreptei, partid condus de Ludovic Orban:
“ÎCCJ a validat alianţa electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei, admiţând contestaţia faţă de decizia Biroului Electoral Central. Decizia ÎCCJ dovedeşte că hotărârea iniţială a Biroului Electoral Central a fost una determinată de o majoritate politică ostilă democraţiei, controlată de PSD, care a eşuat lamentabil în încercarea de a împiedica candidatura alianţei Dreapta Unită”.
Reamintim că, duminică, Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de înregistrare a Alianţei Dreapta Unită, pe motiv că Eugen Tomac nu apare ca preşedinte al PMP în Registrul partidelor politice. Decizia BEC a venit după ce instituţia a acceptat o solicitare făcută de reprezentantul PSD.
Liderii Alianţei au acuzat că este vorba de un “abuz” al BEC, pe motiv că există o decizie executorie prin care Tomac ar trebui validat ca preşedinte.
La scurt timp, Alianţa Dreapta Unită a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) o contestaţie faţă de decizia BEC de a respinge protocolul Alianţei.532e