Curtea Constituțională a României a admis în parte cererea Președintelui Klaus Iohannis
de a amenda nerespectarea vaccinării antirabice
La baza deciziei CCR actuale stă decizia CCR nr. 23/2018 unde asociația READC Turda a câștigat dreptul la vaccinarea antirabică gratuită necondiționată de costuri suplimentare. Astfel, de vaccinarea antirabică gratuită vor beneficia peste 5 milioane de cetățeni.

Judecătorii CCR au respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate a art. I pct. 4 din Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, obiecție formulată de Președintele României. Totodată, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art. I pct. 5 din Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân sunt neconstituționale.

„În esență, cu privire la soluția de neconstituționalitate, Curtea a reținut că s-au încălcat dispozițiile art.34 din Legea fundamentală, întrucât eliminarea sancțiunii contravenționale pentru nerespectarea obligației de vaccinare antirabică a câinilor, obligație prevăzută de Regulamentul delegat (UE) 2020/689 al Comisiei, îmbracă forma unei omisiuni legislative care poate conduce la încălcarea dreptului la ocrotirea sănătății și la eliminarea elementelor de constrângere care pot determina subiectele de drept să respecte dispozițiile normelor juridice cuprinse în Regulamentul delegat (UE) 2020/689 al Comisiei. Aceasta echivalează cu lipsa unei măsuri coercitive, ceea ce poate conduce la situația în care supravegherea și programele de eradicare a infecției cu virusul rabic (RABV) să nu mai poată fi realizate cu eficiență, astfel încât se creează o stare de pericol atât pentru sănătatea publică și pentru sănătatea animalelor, prin evitarea vaccinării și, implicit, răspândirea virusului rabic, cât și pentru mediul înconjurător, cadru al desfășurării vieții umane”, se arată în decizia CCR.

READC Turda susține că ANSVSA prin Nota de serviciu nr. 27196 din 24.10.2022 a impus vaccinarea antirabică doar animalelor înregistrate cu transponder și în RECS, contracost și nu gratuit. „Nu aduce atingere Constituției și acestor Decizii privind sănătatea și siguranța publică? Dar acceptarea prin pasivitate sau în formă continuată de neaplicarea integrală a vaccinului antirabic în ultimi 10 ani nu constituie abuz în funcție sau neglijență în serviciu din partea conducerilor ANSVSA?”, se întreabă reprezentanții READC Turda.