Instalaţia, pentru care deja au început lucrările, va cuprinde peste 2.400 de panouri şi va produce o medie zilnică de 3.000 de kilowaţi/oră (Kwh), au precizat Udinese şi Bluenergy într-un comunicat, adăugând că acest lucru va acoperi o parte din necesarul arenei.

De asemenea, cei doi parteneri iau în considerare adăugarea unui sistem de stocare a bateriilor pentru a spori eficienţa instalaţiei solare, care ar trebui să fie operaţională în luna octombrie.

„Fotbalul are o prezenţă de neegalat în mass-media şi, pe lângă propria noastră responsabilitate de a acţiona într-un mod moral, avem datoria de a răspândi mesaje care să încurajeze fanii să se unească în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat directorul general al Udinese Calcio, Franco Collavino.

Bluenergy, companie de familie, este partener al Udinese din 2018, furnizând clubului energie exclusiv din surse regenerabile în ultimii ani. Recent, a achiziţionat drepturile de denumire a stadionului.

Udinese este unul dintre puţinele cluburi din Serie A care deţin în proprietate arena pe care joacă. Stadionul se află la periferia oraşului Udine, în nord-estul Italiei.

Italia îşi propune să genereze aproape două treimi din electricitatea sa din surse de energie regenerabilă până în 2030, a anunţat Ministerul Energiei în iunie anul trecut în proiectul său de plan pentru energie şi climă.

Cu toate acestea, dezvoltarea parcurilor solare şi eoliene se confruntă cu multiple provocări, inclusiv cu un proces îndelungat de obţinere a autorizaţiilor şi, în unele cazuri, cu reticenţa administraţiilor locale şi a publicului care se tem de daunele aduse atât peisajului, cât şi agriculturii.