Această navă,  care naviga sub pavilionul Singapore, a lovit marţi dimineaţa un  picior al Podului Francis Scott Key, care s-a surpat ca un castel de cărţi de joc.

Şase persoane, muncitori care astupau gropi în carosabilul de pe această infrastructură, au fost date dispărute.

După aceea, utilizatori ai X şi altor platforme au pus în discuţie o mulţime de presupuşi autori, de la terorişti şi până la Israel.

Între cele mai populare teorii se află cea emisă de către influencerul britanic născut în Statele Unite Andrew Tate, care le dă asigurări pe X celor nouă milioane de abonaţi ai săi că portcontainerul Dali a fost victima unui ”atac cibernetic”.

”Luminile se stingeau, iar el se îndrepta voit către picorul podului”, scrie influencerul masculinist, acuzat, între altele, în România, într-un dosar de trafic de persoane în bandă organizată.

”Agenţi străini atacă infrastructurile digitale. nimic nu este de neatins”, înşiruie el.

Aceste afirmaţii sunt preluate de către fondatorul publicaţiei complotiste InfoWars, Alex Jones.

”Asta mi se pare deliberat. Un atac cibernetic este probabil. Al Treilea Război Mondial a început deja”, dă asigurări cel care a fost condamnat cu privire la faptul că a pus la îndoială realitatea unui masacru în Şcoala Primară Sandy Hook în 2012, în Statele unite, în care au fost uciţi 20 de elevi şi şase adulţi.

”NICIO PROBĂ DE TERORISM”

Cauzele exacte ale surpării rămân de stabilit, însă drama a avut loc în momentul în care nava a suferit ”o pierdere momnentană a propulsiei”, potrivit autorităţilor portuare din Singapore.

În imagini surprinse de camere de supraveghere video apar luminile portcontainerului stingându-se de două ori în minutele dinaintea coliziunii, şi fum în jurul navei.

În aceste imagini impresionante apare nava care deviază de la curs şi se loveşte de un picior al podului, făcând să se surpe mai multe arce ale podului în apa portului.

Autorităţile au dat imediat asigurări că nu au detectat niciun act de rea-voinţă.

”Nu există absolut niciun indiciu care să arate că este vorba despre un act terorist”, a subliniat şeful Poliţiei din Baltimore, Richard Worley.

Potrivit guvernatorului statului Maryland Wes Moore, nu există ”nicio probă credibilă a unui atac terorist”.

Însă aceste declaraţii nu au împiedicat un potop de zvonuri pe X.

Unii utilizatori au stabilit o legătură între tragedie şi abţinerea, cu o zi înainte, a abţinerii Statelor Unite în Consiliul de Securitate la votul unei rezoluţii prin care ONU cere un ”armistiţiu imediat” în Războiul din Fâşia Gaza, devastată.

”Israelul tocmai a lovit în Statele Unite, pentru că (acestea din urmă) nu şi-au folosit dreptul de veto ieri?”, întreabă un utilizator, într-o postare văzută de peste 30.000 de conturi.

În alte postări este evocată mâna grupării Statul Islamic (SI), iar unele pun în discuţie iniţiative în favoarea diversităţii ale anumitor întreprinderi.

În alte postări se afirmă că surparea podului este o ”momeală” menită să atragă atenţia oamenilor.

Synergy Marine Group, exploatantul portcontainerului, ajutat de doi piloţi din portul Baltimore la momentul coliziunii, a anunţat că, pentru moment, cauzele rămân în continuare să fie stabilite.

Niciunul dintre membrii echipajului nu a fost rănit.

Experţi şi-au expirmat îndoiala cu privire la soliditatea podului, ale cărui arce au fost distruse pe o mare lungime.