Aceste schimburi viitoare reprezintă o nouă încercare de a stabiliza relaţiile tensionate dintre cele mai mari două economii ale lumii de la întâlnirea dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping din noiembrie anul trecut.
„Aceste schimburi vor facilita o discuţie despre dezechilibrele macroeconomice (…) şi intenţionez să folosesc această oportunitate pentru a pleda pentru condiţii de concurenţă echitabile pentru lucrătorii şi întreprinderile americane’, a declarat dna Yellen într-o declaraţie separată.
Vizita lui Janet Yellen, a doua sa vizită în China într-un an, are loc în contextul în care Washingtonul şi Beijingul se confruntă pe o serie de subiecte, cum ar fi accesul la tehnologii de ultimă generaţie, viitorul Taďwan sau aplicaţia video TikTok.
Secretarul american al Trezoreriei a avertizat, de asemenea, sâmbătă, împotriva companiilor chineze care oferă ajutor Rusiei şi industriei sale de apărare în războiul din Ucraina.
Yellen a subliniat că „societăţile, inclusiv cele chinezeşti, nu trebuie să ofere sprijin material războiului Rusiei împotriva Ucrainei, industriei de apărare a Rusiei” şi a ameninţat cu „consecinţe semnificative” pentru cei care o fac, potrivit unui comunicat.
Janet Yellen a sosit joi în China pentru patru zile, cu o primă oprire la Guangzhou (sud), înainte de a se îndrepta sâmbătă spre Beijing.
Vineri, secretarul american al Trezoreriei a declarat că subvenţiile acordate de Beijing industriei reprezintă „un risc pentru rezistenţa economiei mondiale”, prin crearea unei ‘supracapacităţi’ de producţie.