Această temperatură, înregistrată la nivelul staţiei meteo de pe aeroportul din acest oraş andaluz, ”ar fi (…) temperatura-record a Spaniei continentale în luna aprilie”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Aemet.

Precedentul record al Spaniei continentale data din 2011 şi a fost înregistrat la Elche (est) – 38,6 grade Celsius.

Aceste ”date provizorii” este necesar să fie ”confirmate”, un proces care ar putea dura mai multe zile, declară AFP organismul.

Acest record nu este însă un record absolut al întregii Spanii, iar ”maximumul istoric s-a înregistrat în 2013, în (arhipelagul) Canarelor”, situat în largul coastelor de nord-est ale Africii, precizează Aemet.

Acest record era de 40,2 grade Celsius.

Spania a înregistrat săptămâna aceasta, la fel ca Portugalia, un val de căldură excepţional de timpuriu, provocat de o masă de aer cald şi uscat provenind din Africa de Nord.

Vineri, la ora 9.30 GMT (12.30, ora României), termometrul indica peste 30 de grade Celsius în provincia Jaen, în Andaluzia, potrivit înregitrărilor Aemet.

Episoade de temperatură excepţional de mare s-au multiplicat în ultimii ani în Spania, o ţară europeană aflată în prima linie, cu aproape 75% din teritoriu cu risc de deşertificare, potrivit ONU.

Spania a înregistrat în 2022 cel mai cald an înregistrat vreodată, iar mai multe valuri de căldură au avut loc începând din luna mai, potrivit Aemet.

Un studiiu publicat marţi de Universitatea Politehnică din Catalonia arată că numărul zilelor anului marcate de căldura estivală a crescut de la 90 în 1971 la 145 în 2022.

În afară de temperaturi, Spania, care exportă o mare parte a producţiei sale agricole către restul Europei, se confruntă cu o secetă catastrofală, care-i îngrijorează atât pe agricultori, cât şi autorităţile.

Potrivit COAG, principalul sindicat al agricultorilor, 60% dintre terenurile agricole spaniole sunt ”asfixiate” în prezent din cauza unei lipse de precipitaţii.