„Se impune simplificarea procesului electoral” Ionuț Stroe a reitarat poziția Partidului Național Liberal. Liberalii au declerat în repetate rânduri că se impune „simplificarea procesului electoral, aceste alegeri organizate împreună tocmai pentru a fi un an cât mai suplu din punct de vedere politic”.

„Se impune simplificarea procesului electoral” Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, a făcut câteva precizări despre posibilitatea comasării alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor. Liberalii subliniază că cele cinci scrutine vor genera dezinteres și absenteism.

Stroe: „Cinci cicluri electorale cu siguranţă ar genera dezinteres şi absenteism”

Ionuț Stroe a reitarat poziția Partidului Național Liberal. Liberalii au declerat în repetate rânduri că se impune „simplificarea procesului electoral, aceste alegeri organizate împreună tocmai pentru a fi un an cât mai suplu din punct de vedere politic”.

„Ne dorim ca totul să fie legal şi constituţional. În spatele acestei propuneri sunt câteva argumente solide şi de bun simţ. Cinci cicluri electorale cu siguranţă ar genera dezinteres şi absenteism. Al doilea argument este legat de economii.

Ultimele patru runde de alegeri ne-au costat 516 milioane de euro. Este absolut necesar din punctul nostru de vedere ca diminuarea ciclurilor de alegeri să genereze o economie. Dacă am suprapune câteva din alegeri am face o economie substanţială”, a adăugat Stroe.

„O discuție ar trebui să fie pe agenda coaliției”

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal a mai precizat că organizarea multor runde de alegeri poate crea un mediu instabil, iar comasarea alegerilor putea elimina acest impediment. Stroe a invocat oboseala electorală care ar face ca interesul alegătorilor să scadă semndificativ.

Chestionat dacă scenariul propus de PNL a fost prezentat și în Coaliție, Stroe a subliniat că „Deocamdată sunt anumite scenarii noi am încercat să generăm această discuţie şi anul trecut, acum am înţeles că există acest proiect legislativ susţinut şi de UDMR care ar putea să deschidă aceste discuţii. Credem că o discuţie ar trebui să fie pe agenda coaliţiei”.

Se impune

Stroe: Doar în cazul alegerilor legsilative se poate ridica problema neconstituționalității
Purtătorul de cuvânt a eliminat orice problemă de constituționalitate. PNL s-a consultat cu experții în drept constituțional și electoral. Doar în cazul alegerilor legislative se poate ridica problema neconstituționalității. Nu în ultimul rând, Stroe a explicat că alegerile europarlamentare nu pot fi comasate, potrivit Prima TV.