Luni, Robert Sighiartău, deputat din partea PNL, a anunțat o modificare semnificativă în strategia partidului cu privire la colaborarea cu PSD, subliniind că liberalii nu vor mai tolera „prostiile” venite din partea partenerilor de coaliție.

Robert Sighiartău a subliniat că, în cadrul PNL, nu s-a organizat un vot privind întregul conținut al pachetului de legi pentru care partidul și-a asumat răspunderea.

A mai amintit că el a fost unul dintre membrii care au votat împotriva asumării acestui pachet legislativ.

Robert Sighiartău, atac la adresa partenerilor de coaliție

Aceste clarificări au fost făcute într-un context în care deputații din rândul PNL au anunțat intenția lor de a depune un proiect de lege cu scopul de a revoca noile limite impuse pentru plățile în numerar.

Prin această inițiativă, se dorește revenirea la forma inițială a Legii 70/2015. Aceasta menține limitele de 50.000 de lei pentru tranzacții între persoane fizice și 10.000 de lei pentru cele între societățile comerciale.

„E clar că Ciolacu aduce ghinion românilor. E clar că el a decis să pornească un război împotriva mediului privat şi mă bucur că PNL şi conducerea restrânsă şi-au dat seama de acest lucru și încă de sâmbătă strategia PNL s-a schimbat fundamental în relaţia cu PSD.

Nu o să mai acceptăm toate prostiile venite să sugrume mediul privat din România. PNL a început cu acest proiect de rectificare a unei mari greşeli, care blochează pur şi simplu fluxul economic în această ţară. Mai ales al agenţilor economici mici, din zona rurală, din zona urbanului mic”, a spus Robert Sighiartău.

Hotărârile, adoptate într-un cerc restrâns

Sighiartău a subliniat că procedura de asumare a pachetului de măsuri economice nu a fost una corectă. Și asta deoarece hotărârile au fost adoptate într-un cerc restrâns de persoane.

Faptul că deciziile s-au luat în grup restrâns şi nu a fost discutată asumarea în partid nu a fost în regulă, spune el.

„Am spus foarte clar că acest proiect de asumare vizează, din păcate, doar mediul privat şi că va crea o problemă la bugetul de stat. Și, inclusiv, probleme de funcţionare a fluxului economic în România. Ia uite că s-a întâmplat.

În acest moment, PNL face un lucru bun şi rectifică parte din marile greşeli pe care PSD le-a introdus în acel proiect de asumare”, a declarat deputatul.

Cei din UDMR ar fi de acord cu varianta de eliminare a plafonului

Liberalul a afirmat că dispune de informații care indică că UDMR este favorabil unei propuneri de eliminare a plafonului. De asemenea, el a exprimat încrederea că celelalte formațiuni politice vor sprijini eliminarea acestei restricții.

A subliniat în acest sens că va exista o majoritate parlamentară favorabilă proiectului, cu toate obiecțiile PSD.

Liberalul a explicat că se poate vorbi despre o alianță, în continuare. Dar nu în circumstanțele în care PSD continuă să critice și să vizeze direct electoratul propriu al PNL, mai ales mediul de afaceri.

Aceasta, spune Sighiartău, nu înseamnă că alianța se va rupe în curând. Ci acest lucru indică o schimbare în modul în care vor fi gestionate relațiile pe viitor.