Sursă foto: servuscluj.ro

Proiectul desfășurat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, cu sprijinul Consiliului Județean, intitulat „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, a fost recent finalizat. Ocazia a fost marcată prin comunicarea principalilor rezultate obținuți în cadrul implementării acestui proiect cu finanțare europeană.

La nivelul județului Cluj, inițiativa s-a bucurat de un succes semnificativ, unde 1209 persoane au participat la activitățile de screening, fiind depistate două cazuri de tuberculoză, iar alte 194 de persoane au fost direcționate către investigații suplimentare pentru patologii conexe suspectate de către serviciile caravanei.

”Chiar dacă numărul de cazuri de TBC depistate a fost, din fericire, unul redus, beneficiile acestei campanii de testare în comunitățile rurale ale Clujului sunt numeroase. Asta întrucât, în medie, una din șase persoane testate a ridicat suspiciunea unor probleme de sănătate. Acesta e, de altfel, motivul pentru care am implicat funcționarii noștri, inclusiv în teren, pentru sprijinirea campaniei, deoarece dorim să asigurăm și cetățenilor cu venituri mai reduse șansa de a își verifica starea de sănătate. În fond, a preveni e mult mai ușor și mai ieftin decât a vindeca o boală”, a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Pentru a atinge în întregime obiectivele programului, specialiștii se concentrează nu doar pe stabilirea diagnosticului, ci și pe elaborarea unui plan de tratament personalizat și pe monitorizarea constantă a progresului persoanei, inclusiv după încheierea tratamentului.

În prima parte a anului, o echipă mobilă echipată cu aparatură modernă de radiologie a vizitat opt comune din județul Cluj, unde există comunități defavorizate, respectiv Iara, Florești, Gilău, Aghireșu, Baciu, Cojocna, Apahida și Buza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.