Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,83 dolari, sau cu 2,1%, până la 85,82 dolari pe baril.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,48 dolari, sau cu 2,9%, la 83,49 dolari pe baril.

Preţurile pentru petrolul Brent şi WTI au crescut luni cu peste 3,50 dolari, în temeiul că ciocnirile dintre Israel şi grupul islamist palestinian Hamas ar putea escalada într-un conflict mai larg, care ar putea perturba aprovizionarea globală cu petrol.

Preţurile au scăzut marţi, după ce Arabia Saudită a declarat că lucrează cu parteneri regionali şi internaţionali pentru a preveni o escaladare şi şi-a reafirmat eforturile de a stabiliza pieţele petroliere.

 ”Atât WTI, cât şi Brent s-au retras ieri, deoarece preocupările legate de o întrerupere bruscă şi neaşteptată a aprovizionării au fost eliminate deocamdată”, a spus analistul PVM Tamas Varga.

Casa comercială Mercuria vede preţurile petrolului ajungând la 100 de dolari pe baril ,dacă situaţia din Orientul Mijlociu escaladează şi mai mult, a declarat miercuri directorul general adjunct Magid Shenouda.

Rusia şi Arabia Saudită s-au întâlnit la Moscova miercuri, când preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că coordonarea OPEC+ va continua ”pentru predictibilitatea pieţei petroliere”.

OPEC+ este parteneriatul dintre Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia.

Putin a îndemnat companiile să acorde prioritate pieţei interne din Rusia. Interdicţia ţării privind exporturile de benzină şi unele exporturi de motorină a fost anulată din nou săptămâna trecută, deoarece exporturile de motorină care ajung în porturi prin conducte au fost permise.