Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a spus că se teme doar de „candidatul PSD, indiferent cine este el, pentru că PSD are un electorat stabil”. Nu se teme de Gabriela Firea, despre care spune că a fost un primar slab. Piedone va candida la Primăria Capitalei, numai că s-ar putea să apară un candidat surpriză.

Piedone va candida la Capitală, susțin surse politice. Este un scenariu politic vehiculat intens, dezmințit adeseori. Are parfum de credibilitate și circulă din ce în ce mai intens. Numai că de această dată are un nou adrisant! Cristian Popescu Piedone va candida din partea AUR la Primăria Capitalei.

Ar fi o mișcare surpriză a partidului lui George Simion care este într-o ofensivă de cooptare unor personalități în partid. Mai ales în perspectiva alegerilor locale. Poziția politică a lui Piedone, așa cum a ales să fie cunoscut Cristian Popescu, este una destul de fluidă, ca să folosim un termen la modă. Este prezentat în continuare ca fiind președinte executiv al PUSL, deși unele știri de acum câteva săptămâni vorbeau despre o demisie a sa.

Un sondaj recent, citat de Capital, dădea următoarea ierarhie în București:

Partidul Social Democrat (PSD) – 31%
Uniunea Salvați România (USR) – 17%
Partidul Național Liberal (PNL) – 17%
Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) – 14%
SOS România (Partidul Dianei Șoșoacă) – 6%
Partidul Umanist Social Liberal(PUSL) – 5%
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 5%
Altul – 5%

Va pleca Piedone de la PUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu, spre AUR? Sursele politice citate spun că vom asista la o înțelegere între AUR și PUSL, sub forma unei alianțe politice. Trebuie să recunoaștem că ar fi o lovitură politică ce ar lansa un partid mic, PUSL, într-o cursă mare, Primăria Capitalei. Având alături un partid în ascensiune, AUR, care nu are deocamdată nici o soluție pentru Primăria Capitalei. PSD va veni, cel mai probabil cu Gabriela Firea, iar PNL și USR îl vor susține pe Nicușor Dan. Care spunea că nu se teme de Gabriela Firea.

„Nu mi-e frică de nimeni, pot să spun că a fost un primar foarte slab, dar nu a fost un om acolo, a fost un partid care a dus o politică de târguri, de spoială, de orice numai de lucruri serioase nu”, a spus Nicușor Dan despre Gabriela Firea.

Piedone, un politician experimentat

Cristian Popescu Piedone este cunoscut în special pentru rolul său ca primar al Sectorului 4 din București între 2008 și 2015. Ulterior a fost primar al Sectorului 5 începând cu alegerile locale din 2020. Până la condamnarea sa în 2022 și reluarea funcției în iunie 2023 după eliberarea sa.

Piedone s-a născut pe 15 februarie 1963 în București. Educația sa include absolvirea Liceului „Dimitrie Gusti” din București (1991-1995). Apoi a Universității „Petroșani”, unde a obținut o licență în Științe Economice între 1998 și 2002.

Cariera sa politică a inclus afilieri cu mai multe partide. A început cu PSD (1994-2002), apoi a trecut prin PNȚCD (2006-2010), PC (2010-2011 și 2012-2014), UNPR (2011-2012 și 2015-2020), ALDE (2014-2015), și în final cu PUSL (din 2020).

Înainte de a intra în politică, Piedone a fost șef de restaurant și complex hotelier pe litoral. În 1990 a deschis Restaurantul Ciocârlia pe cheiul Dâmboviței în București. A intrat în PSD în 1994, a fost consilier general și inspector la Primăria Sectorului 6 între 2000 și 2004. S-a lansat ca președinte al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor între 2004 și 2008.

Cazul Colectiv, închisoarea și reabilitarea

Piedone a fost implicat într-un scandal major legat de incendiul din clubul Colectiv în 2015, când era primar al Sectorului 4. A fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv, dar a fost eliberat din închisoare în iunie 2023 și a fost repus în funcția de primar al Sectorului 5.

În viața personală, Piedone este căsătorit și are doi copii. El este cunoscut și pentru lupta sa cu greutatea, în trecut ajungând să cântărească 218 kilograme, ceea ce a determinat și includerea poreclei „Piedone” în numele său legal. După o operație de micșorare a stomacului, greutatea sa a scăzut la 100 de kilograme.

Pe lângă activitățile sale politice, Piedone a fost implicat în diverse afaceri, inclusiv în restaurante și un salon de înfrumusețare, și deține mai multe proprietăți imobiliare și mașini de epocă.