Pacea între Rusia și Occident este o iluzie. Discurs tranșant al lui Serghei Lavrov. Relațiile dintre Rusia şi Occident nu vor mai fi ca înainte, avertizează șeful diplomației ruse.Pacea între Rusia și Occident este o iluzie. Relațiile dintre Federația Rusă şi Occident nu vor mai fi ca înainte. A gândi altfel înseamnă să construieşti castele de nisip, a observat vineri, tranșant, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, transmite EFE.Pacea între Rusia și Occident este o iluzie. „Castele de nisip”
”Aşteptările celor care deplâng prăbuşirea relaţiilor noastre cu colegii noştri occidentali şi care cred că într-o zi totul va reveni la normal sunt castele de nisip”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.Declarația a fost făcută în cadrul tradiţionalului său discurs de la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse (MGIMO), cu ocazia începerii anului universitar.Potrivit lui Lavrov, demersul Occidentului de a impune o ”înfrângere strategică a Rusiei” în Ucraina este cel puțin forțat. Demnitarul are convingerea că acest demers ”nu va dispărea în viitorul apropiat”.Rusia nu va face concesii, chiar dacă Occidentul cedează”Suntem foarte conştienţi de acest lucru”, a mai adăugat șeful diplomației ruse pe marginea atitudinii Occidentale. În acelaşi timp, există și ipoteza că ţările occidentale şi-ar propune brusc să revină la relaţii ”relativ normale”. Moscova se va gândi dacă trebuie să fie de acord cu aceasta, a completat Lavrov.”Nu vom coopera cu Occidentul în acele zone de care depinde securitatea noastră”, a mai subliniat el.Occidentul să se uite la eșecurile din Irak și Afganistan
În ceea ce priveşte capacitatea Occidentului de a-şi atinge obiectivele în Ucraina, ministrul de Externe rus a invocat războiul din Irak sau Afganistan. Țările occidentale trebuie doar să se uite la operaţiunile în care au fost implicaţi în trecut în aceste zone, a sugerat subtil Serghei Lavrov.Acesta a mai amintit un aspect pe care îl consideră relevant în context. Rusia nu vede niciun semn că va primi garanţiile care i-ar permite să-şi reia participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră.Lavrov răspunde în mod tradiţional de fiecare 1 septembrie la întrebările studenţilor MGIMO. Este cel mai prestigios centru de pregătire a diplomaţilor ruşi. Actualul şef al diplomaţiei ruse l-a absolvit în 1972.